Srednjeročna napoved: Tako dolgo bomo čakali na prvi vroč dan!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Oglej si celoten članek

"Na vroč dan bomo čakali še precej dolgo, verjetno šele v drugi polovici junija, vsaj v osrednjem delu Slovenije," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Srednjeročna napoved se te dni precej spreminja. Razlog je v višinskih jedrih hladnega zraka, ki so precej nepredvidljiva, saj so ta jedra izločena iz zahodnega toka. Ker ni frontalnih con, se ponavadi pomikajo zelo počasi in se lahko, ko nas preidejo, ponovno vzvratno začnejo pomikati nazaj."

 

"Zaenkrat ne kaže, da bi lahko stabilno vreme trajalo dolgo."

Gregor Skok, Ciklon.si

V soboto nas bo po napovedih vremenskega portala doseglo višinsko jedro hladnega zraka, pojavljale se bodo krajevne plohe. "V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v popoldanskem času se bodo pojavljale krajevne plohe, nekoliko hladneje bo kot v četrtek in petek," pišejo pri Ciklon.si.

Najhladnejša pomlad po letu 2004

Tudi na začetku novega tedna bomo še vedno pod vplivom hladnega zraka v višinah in tako se bo končalo najhladnejša pomlad po letu 2004. "V drugi polovici naslednjega tedna bo šlo vendarle na bolje, po zadnjih izračunih bo višinsko jedro postopno oslabelo in od zahoda nas bo dosegel precej toplejši zrak, vendar nič posebnega za začetek metorološkega poletja," pišejo pri Ciklon.si. "Temperature bodo verjetno povečini presegle 25 stopinj Celzija."

xxx

Kaj pravi Arso?

 

Agencija za okolje za ponoči napoveduje pretežno jasno vreme, proti jutru se bo od severovzhoda začelo oblačiti. "Jutranje temperature bodo od 6 do 11 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

V soboto bo pretežno oblačno, sprva na Primorskem še delno jasno. "Dopoldne bo pričelo deževati v severovzhodni Sloveniji, sredi dneva in popoldne se bo dež razširil nad večji del Slovenije in zvečer večinoma ponehal," napoveduje Arso. "Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 22 stopinj Celzija."

V nedeljo, ponedeljek in torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo v notranjosti Slovenije kratkotrajne krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo v ponedeljek ponehala.

"Iznad severozahodne Evrope se nad Alpe širi območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V višinah pa je nad srednjo Evropo jedro hladnega in vlažnega zraka, ki bo jutri vplivalo tudi na vreme pri nas."

 

Od 1. do 6. junija

Iznad severne Evrope bo proti Alpam segalo območje visokega zračnega tlaka. V višinah bo prevladoval severozahodni veter.

Od torka do nedelje bo povečini sončno, predvsem popoldne pa bo v notranjosti Slovenije več spremenljive oblačnosti. "Verjetnost za krajevne plohe ali nevihte bo razmeroma majhna, nekoliko se bo povečala ob koncu tedna," še napovedujejo pri Arsu. "Postopno bo topleje, od četrtka naprej bodo najvišje dnevne temperature malo nad 25 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:32 29. Maj 2021.

    Vreme se nadaljuje v tem smislu....na kratko. Gret bo treba, če ne drugač na vsake tri dni po dežju...pridi greta

  • 23:20 28. Maj 2021.

    Greta je kar nekam poniknila in z njo tudi globalno segrevanje. Greta vrni se, da ne bomo kurili še junija...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.