Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca avgusta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Konec poletja ali še naprej vroči dnevi?
Oglej si celoten članek

"Vremenska slika o srednjeročnih izgledih se v zadnjih dneh spreminja iz dneva v dan. Medtem ko je že kazalo na postopen propad poletja po 15. avgustu, so se stvari bistveno spremenile," piše Gregor Skok pri vremenskem portalu Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno napoved. "ITCZ je šel na obeh sektorjih močno navzgor, kar nam daje misliti, da se Afričan še ne bo tako hitro poslovil. Zaenkrat je videti, da bo šel avgust, vsaj kar se tiče Sredozemlja, po sezonski napovedi. Tam se bo nadaljevalo vroče poletno vreme s temperaturami okoli 40 stopinj Celzija."

Sprememba po napovedih Ciklon.si prihaja v Severno Evropo. "Tam bo anticiklon postopno oslabel, po 20. avgustu so povprečne anomalije gepotencialnih višin pretežno negativne," pišejo pri Ciklon.si. "Bomo videli, kako obsežno in kako blizu nas bo to ciklonsko območje."

Pri nas bo v naslednjih dneh po napovedih portala dopoldne večinoma sončno, popoldne pa bo več spremenljivosti in nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. "Največ nestanovitnosti se zaenkrat kaže v petek in soboto, ko bo na nas vplivala višinska motnja," še pišejo pri Ciklon.si. "Temperature bodo povsem poletne, okoli 30, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. Nedelja in ponedeljek bosta bolj stabilna in večinoma brez ploh in neviht. V torek pa bi lahko pod vpliv novega ciklonskega območja ki bo mimo Alp potovalo proti vzhodu, po drugi strani pa je tudi res, da bi lahko hitro vse zbrzelo severneje in le z nekaj nevihtami v gorskem svetu."

xxx

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje sprva še deloma sončno vreme, sredi dneva, popoldne in v noči na soboto pa spremenljivo oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. "Možni bodo krajevni nalivi," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29, na Primorskem do 31 stopinj Celzija."

Jutri dopoldne se bo od zahoda jasnilo, na vzhodu bodo zjutraj še možne manjše krajevne padavine. Popoldne bo delno jasno, v notranjosti Slovenije bo nastalo nekaj ploh in neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 20, najvišje dnevne od 25 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Cezilja.

V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno s kakšno popoldansko ploho ali nevihto.

"Nad Alpami je šibko območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Od zahoda se našim krajem bliža majhno višinsko jedro hladnega zraka. S šibkim jugozahodnim vetrom doteka k nam precej vlažen zrak."

Od 17. do 22. avgusta

Nad Alpami se bo zadrževalo šibko območje visokega zračnega tlaka. "Nad zahodno Evropo pa bo v višinah jedro hladnega in vlažnega zraka, ki bo počasi pomikalo proti vzhodu in v prvi polovici tedna vplivalo na vreme pri nas," napovedujejo pri Arsu.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

Prevladovalo bo večinoma sončno vreme. "Od ponedeljka do srede bo povečana verjetnost za popoldanske nevihte, najvišja bo predvidoma v torek," še pišejo pri Arsu. "Od četrtka naprej pa bo verjetnost za popoldanske nevihte manjša. Dnevne temperature bodo večinoma okoli 30, na Primorskem pa še kakšno stopinjo ali dve več."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.