Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca meseca

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Po dežju izboljšanje. Kaj pa potem?
Oglej si celoten članek

"Vremenska slika nad Evropo se je spremenila, mrzlo zračno maso za ta letni čas je v nekaj urah zamenjala bistveno toplejša," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Jugozahodni veter, ki je zlasti na vzhodu in v višjih legah okrepljen je prinesel višje temperature. Z njim pa so prišli težki oblaki ki od zahoda počasi prodirajo proti vzhodu. Padavine bodo v prvem delu noči postopno zajele vso Slovenijo."

Suh in topel vikend

A slabo vreme po napovedih vremenskega portala ne bo trajalo dolgo. "Proti koncu tedna bo nad nami subtropski anticiklon, temperature čez dan pa bodo večinoma nad 20 stopinj Celzija," pišejo pri Ciklon.si. "Kot kaže pa bo to le prehodno, kajti zahodni del Evrope bo v začetku prihodnjega tedna že zajel bistveno hladnejši zrak z vremensko fronto, ki nas bo zelo verjetno dosegla v sredo."

xxx

Jesensko deževje v zadnji dekadi?

Ocenjujejo, da bo verjetno s tem konec suhega obdobja. "V zadnji dekadi se lahko pričakuje jesensko deževje zlasti na zahodu Slovenije, glede na anomalije, ki se kažejo in na temperaturo Jadranskega morja," pišejo pri Ciklon.si. "Nad zahodnim delom Rusije naj bi se zgradil močan anticklon, ki bo odbijal napade z Atlantika. Ta ciklonska območja bodo verjetno svojo pot nadaljevala proti Sredozemlju in vplivala na vreme pri nas. Ob taki vremenski sliki ni pričakovati kakega mraza, saj bodo nami pihali večinoma vlažni zahodni do jugozahodni vetrovi. Seveda so to le naše domneve, lahko se obrne čisto v drugo smer."

Kaj pravi Arso?

Popoldne bo v zahodni in osrednji Sloveniji pretežno oblačno, na severu in vzhodu pa bo še sončno. "V hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo," pišejo pri Agenciji za okolje. "Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19, na vzhodu in ob morju do 22 stopinj Celzija."

Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in ponoči razširile nad vso Slovenijo, na jugu bodo tudi nevihte. "Veter bo oslabel," napovedujejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 17 stopinj Celzija."

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

Jutri bo oblačno, dež bo čez dan slabel in do večera, najkasneje na jugovzhodu, ponehal. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. "Popoldne se bo na zahodu delno razjasnilo," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 14, na Primorskem okoli 19 stopinj Celzija."

V petek in soboto bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Topleje bo.

"Nad Alpami se zadržuje hladna fronta, ki bo ponoči prešla tudi naše kraje," razlagajo pri Arso. "Pred njo z razmeroma močnimi jugozahodnimi vetrovi k nam doteka vlažen in precej topel zrak."

Od 13. do 18. oktobra

Nad južno polovico Evrope in našimi kraji bo vztrajalo območje visokega zračnega tlaka. "Prevladovali bodo zahodni vetrovi," pišejo pri Arsu. "V torek bi na vreme pri nas lahko vplivala vremenska motnja."

Prevladovalo bo precej sončno vreme, več oblačnosti bo občasno na zahodu, kjer lahko tudi rahlo dežuje. "V torek bodo tudi drugod možne padavine," še napovedujejo pri Arsu. "Ponekod v notranjosti bodo jutra po nižinah meglena. Razmeroma toplo bo, najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.