Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca meseca

Foto: Profimedia
Se bo po temperaturah ponovilo leto 2018?
Oglej si celoten članek

Do konca januarja in verjetno tudi v februarju bi lahko po napovedih portala Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, imeli precej dinamično in mrzlo vreme. "Zaenkrat je videti. da bi spet lahko imeli, tako kot februarja 2018, t. i. 'zver z vzhoda'," pišejo pri Ciklon.si.

Prvi vdor polarnega zraka iz severovzhoda proti Sredozemju je po napovedih portala videti ob koncu naslednjega tedna, temperatura bi se lahko spustila do okoli -15 stopinj Celzija na 850mb. "Tudi povprečna temperatura bo daleč pod dolgoletnim povprečjem," piše Gregor Skok in razlaga vpliv razcepa polarnega vrtinca na vreme pri nas.

Jutra bodo zelo mrzla

Napoveduje, da bo v ponedeljek pretežno oblačno, od torka naprej pa bo več sončnega vremena, vendar bo temperatura rosišča zelo nizka, kar pomeni, da s bo, ko bo sonce zašlo, začelo zelo hitro ohlajati. "Jutra bodo mrzla, v torek bo marsikje okoli -10 stopinj Celzija, tudi ob morju bo šlo verjetno pod ničlo," pišejo pri Ciklon.si. "Pod -5 stopinj Celzija bo tudi v sredo in četrtek, čez dan pa malo nad nič. Proti koncu naslednjega tedna se bo mraz stopnjeval. Zaradi višinskega severozahodnika bo pri nas večinoma sončno, severno od Alp pa bo snežilo."

Opozarjajo, da so napovedi do pet dni kar zanesljive, potem pa se njihova zanesljivost vsak dan zmanjšuje.

xxx

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje v severnih in zahodnih krajih za danes napoveduje delno jasno vreme, drugod bo sprva še pretežno oblačno. "Rahlo sneženje na jugu bo dopoldne ponehalo," pišejo pri Arsu. "Popoldne in zvečer se bo od severozahoda postopno jasnilo. Na Primorskem bo dopoldne še pihala zmerna do močna burja, popoldne pa bo počasi slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem do 6 stopinj Celzija."

Ponoči se bo povsod razjasnilo, veter se bo polegel. Tu in tam bo po nižinah nastalo nekaj megle. Jutranje temperature bodo do -10 do -5, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do -15, ob morju okoli nič stopinj Celzija.

Jutri bo sprva jasno, sredi dneva in popoldne pa se bo oblačnost od severa prehodno povečala. Najvišje dnevne temperature bodo od -4 do 2, na Primorskem okoli 6 °C.

OPOZORILO

Danes zjutraj in dopoldne bodo najmočnejši sunki burje predvsem v Vipavski dolini lahko še dosegali hitrost med 100 in 120 kilometrov na uro.

V sredo bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V četrtek bo zjutraj in dopoldne spremenljivo oblačno s kratkotrajnimi krajevnimi padavinami, nato se bo zjasnilo. Zapihal bo veter severnih smeri.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

"Nad osrednjim Sredozemljem je ciklonsko območje, nad zahodno in srednjo Evropo pa območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Od severovzhoda priteka k nam hladen in postopno nekoliko bolj suh zrak."

Od 14. do 19. januarja

Nad Evropo bodo prevladovali severni do severozahodni višinski vetrovi. Proti Alpam bo dotekal hladen in občasno tudi bolj vlažen zrak. Na severni strani Alp bo občasno snežilo.

Po Sloveniji bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo, a povečini suho vreme. "V sredo in v četrtek bo ponekod pihal severozahodni veter," še napovedujejo pri Arsu. "Temperature bodo zimskemu času primerne."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.