Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine februarja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Najprej odjuga, potem bo spet pritisnil mraz.
Oglej si celoten članek

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da bo v torek še nekaj sončnega vremena z jutranjo meglo po nižinah.

V sredo bo z jugozahodnim vetrom sledila močna odjuga, sneg pod nadmorsko višino 1200 metrov bo hitro pobralo. "Na vzhodu bo še delno jasno, drugod pa bo pretežno oblačno," napoveduje Gregor Skok. "Zlasti na Primorskem in Notranjskem bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Vendar to ne bo vpliv kakšnega ciklona ali vremenske fronte. Iznad Sredozemlja bo pritekal topel in vlažen zrak, ki se bo nad hladno morsko gladino ohladil. In ker bo vlage dovolj, bo nastajala megla ali nizka oblačnost, iz katere bodo nastale padavine."

Od četrrka naprej bo čez dan še nekoliko topleje kot v sredo, na vzhodu ob nekaj sonca in vetru lokalno do 16 stopinj Celzija.

xxx

Sprememba vremena po napovedih portala prihaja v nedeljo oz. v noči na ponedeljek, ko nas bo dosegla nova vremenska fronta. "Spet se bo ohladilo, ali bo to dovolj za sneg, pa bomo še videli," piše Gregor Skok.

Foto: Profimedia Mraz

Dodaja, da bodo v prvi polovici februarja izjemno negativne temperaturne anomalije nad zahodnim delom Rusije in Severno Evropo. "Ta mrzel polarni zrak bi lahko v drugi dekadi aktiviral tudi Sredozemlje in prinesel zanimivo vremensko dogajanje," še napoveduje Skok ter hkrati opozarja, da so napovedi kar zanesljive do pet dni vnaprej, nato pa se njihova zanesljivost z vsakim dnem zmanjšuje.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za ponoči napoveduje zmerno, predvsem na jugozahodu tudi pretežno oblačno vreme. "Do jutra bo ponekod po nižinah nastala megla, ob morju pa bo zjutraj možna nizka oblačnost," pišejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo od -7 do -1, ob morju do 4 stopinje Celzija."

Jutri bo večinoma sončno. Dopoldne bo po nekaterih nižinah še megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 9, na Goriškem in ob morju do 11 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo na vzhodu še delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

"Nad večjim delom Evrope je ciklonsko območje z več središči," razlagajo pri Arsu. "V višinah priteka nad naše kraje z vetrovi zahodnih smeri malo toplejši in razmeroma vlažen zrak."

Od 5. do 10. februarja

Sprva bo k nam iznad Sredozemlja dotekal razmeroma topel in vlažen zrak. V nedeljo pa se bo našim krajem približalo ciklonsko območje, ki bo do konca obdobja vplivalo na vreme pri nas.

V petek in soboto bo na vzhodu občasno delno jasno in povečini suho. Drugod bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni polovici države bo rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Od nedelje do torka bo prevladovalo oblačno vreme s padavinami, ki se bodo pojavljale po vsej državi. Po nižinah bo deževalo. V sredo bodo padavine predvidoma ponehale.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.