Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine marca

Foto: Profimedia
V četrtek prihaja sprememba vremena.
Oglej si celoten članek

"Letošnja zima je bila ena najtoplejšijh od začetka meteroloških meritev. V Ljubljani bo povprečna temperatura okoli +3,2 stopinje Celzija, kar pomeni da bo peta najtoplejša zima," ugotavljajo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. Toplejše so bile 2006/07, 2000/01, 2013/14 in 2019/2020. "Tudi februar je bil, tako kot sta bila december in januar, toplejši od dolgoletnega povprečja. Pričakovano je La Nina prinesla kar precej padavin. V Ljubljani je padlo to zimo 409 milimetrov padavin."

Mrzel zrak vztraja zlasti nad zahodnim delom Rusije in tako bo po napovedih Ciklon.si ostalo vsaj še deset dni. "Zadnje dni imamo precej sonca in tako vreme se bo nadaljevalu tudi na začetku meteorološke pomladi," pišejo pri vremenskem portalu. "Sončno vreme se bo nadaljevalo do konca naslednjega tedna. Zjutraj bo razmeroma hladno, saj bodo temperature okoli ničle, čez dan pa večinoma med 10 in 15 stopinj Celzija."

Sprememba vremena prihaja v četrtek

Sprememba vremena bo v četrtek, ko bo zapihal jugozahodni veter pred vremensko fronto, ki nas bo prešla v noči na soboto. "Na vzhodu se bo čez dan precej segrelo, verjetno blizu 20 stopinj Celzija," razlagajo pri Ciklon.si. "Spet bo kar velik dnevni hod, razlika med najnižjo in najvišjo temperaturo. V petek se bo od severa pooblačilo, verjetno bo na Notranjskem že dopoldne oz. čez dan občasno rahlo deževalo, glavnina pa bo prišla zvečer oz. v noči na soboto. Verjetno ne bo nastal sekundarni ciklon, zato bodo padavine le ob prehodu fronte. Meja sneženja bi se lahko spustila na okoli 700 metrov."

xxx

V soboto zjutraj bodo padavine ponehale in dopoldne oz. čez dan se bo postopno zjasnilo, pihal bo severni veter na Primorskem zmerna burja ki bo popoldne oslabela. V nedeljo bo sončno, z mrzlim jutrom.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje večinoma jasno vreme. Na Primorskem bo še pihala šibka burja, ponekod v notranjosti pa veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, ponekod v notranjosti bo zjutraj nekaj megle ali pa nizke oblačnosti. "Burja na Primorskem bo čez dan ponehala," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne od 11 do 15, na Primorskem do 17 stopinj Celzija."

V sredo bo jasno. Tudi v četrtek bo večinoma še sončno, predvsem v hribovitih krajih na zahodu pa bo oblačnost naraščala. Zapihal bo jugozahodnik. Čez dan bo topleje.

"Nad večjim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V višinah s severovzhodnim vetrom priteka nad naše kraje postopno nekoliko toplejši in še vedno suh zrak."

Od 4. do 9. marca

V četrtek in petek bo anticikon nad osrednjo in jugovzhodno Evropo postopno slabel. V soboto nas bo prešla hladna fronta. Za njo se bo iznad severozahodne Evrope proti Alpam znova razširilo območje visokega zračnega tlaka.

V četrtek bo še pretežno jasno, v petek pa se bo zlasti na zahodu že pooblačilo. "Dnevne temperature bodo med 10 in 15 stopinj Celzija," še napovedujejo pri Arsu. "V noči na soboto in v soboto pričakujemo manjše padavine z ohladitvijo, ob koncu padavin bo ponekod v notranjosti lahko snežilo. V nadaljevanju kaže na povečini suho vreme z več oblačnosti in dnevnimi temperaturami med 5 in 10 stopinj Celzija."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.