Srednjeročna napoved: To nas čaka v začetku februarja

Foto: Profimedia
V južni Sloveniji lahko danes še sneži, kaj pa potem?
Oglej si celoten članek

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved napoveduje hladnejše vreme in sneg, največ padavin bo na jugu Slovenije. 

"Sledilo bo nekaj zimskih dni s sončnim vremenom in odlično vidlivostjo, saj bomo pod vplivom severnih vetrov," pišejo pri Ciklon.si. "Nekaj podobnega smo v tem mesecu že videli. Severno od Alp bo večinoma oblačno z občasnim sneženjem, na južni strani pa pravo nasprotje. Jutra bodo zimsko mrzla, čez dan pa bodo temperature okoli pet, na Primorskem osem stopinj Celzija."

V drugi polovici naslednjega tedna bodo na nas vplivale atlantske motnje. "V četrtek čez dan se bo pooblačilo in zapihal bo znanilec poslabšanja, jugozahodni veter," napovedujejo pri vremenskem portalu. "Ponekod bo rosilo ali rahlo deževalo. V petek je pričakovati prehod vremenske fronte, vendar je videti, da ciklon ne bo prinesel veliko padavin. Bolj organizirana ciklogeneza prihaja za konec tedna."

Meja sneženja bo precej visoko, po napovedih Ciklona bo snežilo morda le v visokogorju. 

Kakšen bo začetek feburarja?

V prvem tednu bo vreme spremenljivo s pogostimi prehodi vemenskih front s severozahoda - najprej ohladitev, nato jugozahodni veter z otoplitvijo in padavinami, po nižinah večinoma dež.

xxx

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za dopoldne napoveduje pooblačitev od zahoda. "Popoldne bo predvsem v južni polovici Slovenije občasno snežilo, ob morju pa deževalo," pišejo pri Arsu. "Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 0, na Primorskem od 3 do 6 stopinj Celzija."

Jutri bo razmeroma sončno z nekaj zmerne oblačnosti. "Jutro bo ponekod po nižinah megleno," napovedujejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, v alpskih dolinah ter v mraziščih Notranjske okoli -10, najvišje dnevne od -1 do 4, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija."

V sredo in v četrtek bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod v notranjosti bo zjutraj in dopoldne po nižinah megla.

"Nad severno Italijo in severnim Jadranom bo danes nastalo novo ciklonsko območje in s svojim obrobjem nekoliko vplivalo tudi na vreme pri nas," razlagajo pri Arsu. "Od severovzhoda bo k nam dotekal razmeroma hladen in vlažen zrak."

Od 28. januarja do 2. februarja

V četrtek bo območje visokega zračnega tlaka nad južno polovico Evrope oslabelo in se umikalo na jug. Zahodno Evropo in Alpe bo dosegla nova atlantska vremenska motnja. Naše kraje bo prešla topla fronta.

Foto: Profimedia Modelska napoved za deset dni

Od petka do ponedeljka kaže, da se bodo nad Evropo zvrstile nove atlantske motnje, naši kraji pa bodo sprva na toplejši strani, v ponedeljek in torek pa postopno na hladni strani teh motenj.

"Od četrtka do sobote kaže, da bo v zahodni in osrednji Sloveniji povečini oblačno, možne bodo manjše padavine, po nižinah kot dež. Na vzhodu bo še nekaj sonca. Pihal bo jugozahodni veter," še napovedujejo pri Arsu. "V nedeljo in ponedeljek kaže na možnost za več padavin in dotok hladnejšega zraka s severnim in vzhodnim vetrom. V torek spet kaže na več sonca."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.