Srednjeročna napoved: Užijte konec tedna, sledi namreč grd preobrat

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slabo vreme bo trajalo nekaj dni, verjetno kar večji del prihodnjega tedna.
Oglej si celoten članek

Jutri bo pretežno oblačno, sprva se bodo še pojavljale manjše krajevne padavine, po nižinah kot rahel dež. Na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 2 °C in 7 °C, na Primorskem do 14 °C, napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si. 

V petek bodo padavine ponehale, čeprav bo po večjem delu države še vedno pretežno oblačno. Temperature bodo podobne kot dan prej, najvišje med 3 °C in 9 °C, na Primorskem do 14 °C.

V srednjeročni napovedi na portalu Ciklon.si omenjajo nenavadno mrzlo vreme nad Španijo in Francijo v teh dneh, v Pirenejih so včeraj namerili celo -20 °C. "Tudi po nižinskem svetu so se temperature ponekod približale -10 °C. Mraz bo ob koncu tedna nad jugozahodno Evropo popustil. S severa se bo spustila nova arktična dolina s polarnim zrakom in vplivala na vreme tudi pri nas."

Sobota bo lepa, nato sledi preobrat

Kaj nam torej prinaša konec tedna? Meteorologi predlagajo, da soboto izkoristimo za uživanje v naravi, "saj bo verjetno nebo povsem brez oblačka". "Relativna vlažnost bo na Kredarici verjetno padla pod 20 %. Tudi temperature čez dan bodo spet nad 10 °C," dodajajo. Ponekod se bodo povzpele celo do 15 °C.

V nedeljo se bo postopno pooblačilo, saj bo šibko območje visokega zračnega pritiska nad nami oslabelo. "Dosegla nas bo oblačnost obsežne arktične doline nad Severno Evropo, ki se bo spuščala proti Sredozemlju po zahodni strani Alp. Nastal bo genovski ciklon, ki se bo nekaj dni obnavljal," pojasnjujejo. Najvišje temperature bodo med 5 °C in 10 °C, na Primorskem do 14 °C.

Prve padavine pričakujejo že v noči na ponedeljek.

Kaj pa naslednji teden?

V ponedeljek bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno deževalo, pogosteje na zahodu. Pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C, napovedujejo. 

"Slabo vreme pa bo trajalo nekaj dni, verjetno kar večji del prihodnjega tedna. Zaenkrat je težko pisati o tem, do kam bo segla meja sneženja. Med glavnim zagonom in ensembli so precejšnje razlike, saj je glavni kar nekaj stopinj toplejši od povprečja ostalih 50 članov. Če bi moral napovedati, pa bi se odločil za dež po nižinah, saj je možen razvoj precej globokih ciklonov nad severnim delom Sredozemlja, ki še dodatno dvignejo mejo sneženja," pišejo v srednjeročni napovedi.

Kaj, sledi, še ne morejo napovedati z gotovostjo. V drugi polovici naslednjega tedna bi nam lahko azorski anticiklon prinesel povsem pomladno vreme s bistveno višjimi temperaturami, po drugi strani pa bi lahko videli "še povsem zimske scenarije v zmernih geografskih širinah".

xxx

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:42 2. Marec 2023.

    Se pravi vreme danes sončno jutro bomo še videli

  • 15:02 1. Marec 2023.

    Sloganje!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.