Srednjeročna napoved: Vročina v soboto, nato pa jesen?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V soboto lahko pričakujete do 33 ali 34 stopinj.
Oglej si celoten članek

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, za jutri napoveduje poglobitev ciklona nad severnim delom Atlantika. "Dovolj, da bomo imeli prehodno zelo hiter in močan dvig subtropske zračne mase," piše Gregor Skok. "To se bo zgodilo v petek, subtropski zrak bo segel daleč daleč proti severu, vse do južne Skandinavije. V petek bo najbolj vroče v Španiji, Franciji, Nemčiji, Italiji in na Poljskem, lokalno do 40 stopinj Celzija. V soboto pa bo tudi pri nas v povprečju dve stopinji več kot v petek, tako bo marsikje na vzhodu in pa tudi na Goriškem šlo do 33 ali 34 stopinj Celzija."

Na severu pa bodo v soboto zvečer že prve nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na nedeljo. "Padli bomo pod zelo živahen jugozahodni zračni tok, na srečo pa nas bo poslabšanje doseglo ponoči, ko ne bo toliko energije - če bi to bilo šest do 12 ur prej, bi lahko bilo kar hudo," pišejo pri Ciklon.si. "V nedeljo bo tako na zahodu večinoma suho, na vzhodu pa bo bodo padavine kar pogoste. Zapihal bo hladnejši severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Nedelja bo hladnejša, v notranjosti tja do 26 stopinj Celzija, na Primorskemo do okoli 31 stopinj. V Genovskem zalivu bo popoldne nastalo dokaj plitko ciklonsko območje in padavine se bodo verjetno proti večeru od zahoda okrepile in zajele vso Slovenijo."

V ponedeljek dopoldne oz. čez dan bodo padavine ponehale in od zahoda se bo zjasnilo, vsaj dva dni bo po napovedih Ciklon.si sončno vreme s poznopoletnimi temperaturami, a do trideset stopinj se bo temperatura povzpela le še na Primorskem.

xxx

Kakšno bo vreme v nadaljevanju? Evropski in ameriški model se po izračunih precej razlikujeta. "Ameriški model je izrazito bolj jesenski in daje postopen prehod v jesen s ciklogenezo nad zahodnim delom Sredozemlja in morda prvim večjim jesenskim deževjem," pišejo pri Ciklon.si. "Bolj verjeten je evropski model, ki sicer kaže na spremenljiv zadnji poletni konec tedna, vendar je nadaljevanje v september lepše."

Pri Ciklonu sicer opozarjajo, da so napovedi za do pet dni naprej zanesljive, potem se pa zanesljivost z vsakim dnem zmanjšuje.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za ponoči napoveduje razjasnitev. "Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17, ob morju do 19 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. "Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 30 stopinj Celzija."

V petek in soboto bo pretežno jasno in postopno bolj vroče. V soboto popoldne bodo na severu nevihte, ki se bodo zavlekle v noč.

"Višinska dolina s hladnim zrakom se postopno umika iznad naših krajev," razlagajo pri Arsu. "S severozahodnimi vetrovi bo k nam pritekal postopno bolj suh zrak."

Od 23. do 28. avgusta

V nedeljo nas bo dosegla izrazita vremenska motnja, v nadaljevanju tedna pa bo z zahodnimi vetrovi iznad Atlantika k nam pritekal nekoliko hladnejši zrak.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

V nedeljo kaže na nestanovitno vreme z občasnimi padavinami, deloma nevihtami in osvežitvijo. Od ponedeljka do srede bo spremenljivo oblačno, a predvidoma suho vreme. V četrtek in petek bo več oblačnosti, verjetnost za padavine se bo nekoliko povečala.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:44 20. Avgust 2020.

    Napovedati ne znate niti za dan naprej,kaj šele,da bi vi "prerokovali" o daljših vremenskih obdobjih....

  • 01:08 20. Avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.