STA: ''Nekateri odkrito povedo, da ne dobijo dovoljenja za intervju''

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) bo predsedniku republike Borutu Pahorju podalo predlog za državno odlikovanje STA ob 30-letnici agencije.
Oglej si celoten članek

Predsednica društva Petra Lesjak Tušek je danes na novinarski konferenci poudarila, da bo STA svoj 30. jubilej sicer dočakala tudi s pomočjo zbranih donacij javnosti. Doslej se je v kampanji Za obSTAnek zbralo 246.300 evrov.

V upravnem odboru DNS menijo, da je predlog za državno odlikovanje STA utemeljen z vrsto neizpodbitnih dejstev, tudi glede na vlogo in pomen tiskovne agencije v Sloveniji - z vidika državotvornosti, vsekakor pa v smislu izgradnje sodobnega demokratičnega medijskega prostora, ki je zdaj pod velikimi pritiski. ''Odlikovati STA, ki delo še naprej opravlja z odliko, bi bilo nedvomno dostojno in verodostojno in izraz smeri, v kateri medijski prostor mora nadaljevati in obstati," je dejala Lesjak Tuškova in se zahvalila vsem, ki so prepoznali pomen STA in donirali.

Zaradi prekinitve financiranja STA za opravljeno javno službo, kar traja že 145 dni, je sicer društvo v začetku maja začelo kampanjo Za obSTAnek. Kampanja s SMS donacijami bo trajala do 31. maja, medtem ko bo na poseben račun društva možno donirati še v juniju. Izkupiček iz kampanje bo v celoti namenjen za plače okoli sto zaposlenim na STA.

"STA, s tem pa slovensko profesionalno novinarstvo v najširšem možnem smislu, mora obstati ne glede na spodkopavanja in za njegov obstanek se bomo borili tudi v še bolj zaostrenih in proti medijem še nadalje naperjenih pogojih in okoliščinah," je dejala in poudarila, da donacijska kampanja ne more biti nadomestek, s katerim bi vlado odvezali od plačila obveznosti v skladu z zakonom, niti dolgoročna rešitev.

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je dodala, da je v primeru STA treba razmisliti tudi o prijavi mobinga in opozorila, da vlada in Ukom v situaciji nastopata s pozicije moči, ''sodelavci STA pa so izgoreli, več je dolgotrajnih bolniških odsotnosti, številni so poiskali varnejše delovno okolje."

Kot je dejala ob zahvali pri donacijah urednica notranjepolitičnega uredništva na STA Mojca Zorko, verjame, da bo STA pravico izborila na sodišču, saj je zakon jasen, jo pa skrbijo dolgi postopki. Vladna stran je namreč po tistem, ko je zavrnila mirno rešitev spora, vložila še ugovor na izvršbo, s čimer se je zdaj postopek spremenil v pravdnega. ''Ne gre pa za kakršnokoli odločitev ali zavrnitev izvršbe,'' je povedala.

Opozorila je na nekatere manipulacije, ki so se v zadnjem času pojavile glede poslovanja STA ter na zavajanja na družbenih omrežjih. Prejeli so tudi grožnje s smrtjo, kar so prijavili pristojnim organom. Sicer pa se po njenih besedah pojavljajo tudi drugi pritiski na STA, določene težave ima STA tudi s pridobivanjem sogovornikov: "Recimo nekateri nam odkrito povedo, da ne dobijo dovoljenja za to, da bi nam dali intervju ali bi sodelovali v našem podcastu in podobno."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:05 25. Maj 2021.

    In VSI ti cajtengi so v lastništvu tajkunov z sumljivo preteklostjo?

  • 17:02 25. Maj 2021.

    Slučajno se vključim v razlago na temo - ne dobijo dovoljenja. Pred kakimi petimi, šestimi leti sem na banki ujel …

  • 16:35 25. Maj 2021.

    Društvo novinarjev Slovenije (DNS) bo predsedniku republike Borutu Pahorju podalo predlog za državno odlikovanje STA ob 30-letnici agencije. TO JE …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.