Stadion zgrajen v zraku

Foto: Žurnal24 Še leta 2007 je MOL od družine Sitar odkupila osem tisoč kvadratnih metrov zemlj
Stadion Stožice. V Evropski komisiji želijo vrednost celotnega projekta z zemljiščem vred, na ministrstvu za šport zatrjujejo, da to ni del razpisa.
Oglej si celoten članek
Odziv v kratkem
Odgovor. Pojasnila za evropskega komisarja v SVLR še niso pripravili, čeprav sta dva roka že pretekla. Pripravili naj bi ga v kratkem. "Zaradi kompleksnosti postopkov in razsežnosti projekta smo se s predstavniki Evropske komisije dogovorili, da za pravilne in končne odločitve potrebujemo več časa," so pojasnili v službi. V Evropski komisiji odgovore pričakujejo v naslednjih tednih.

Eden od ciljev preiskave upravičenosti projekta je določitev celotnih stroškov zanj, je pojasnila Marie-Pierre Jouglain, tiskovna predstavnica evropskega komisarja za regijsko politiko Johannesa Hahna. Komisijo tako zanima, ali so vsi stroški, skupaj z nepredvidenimi, s projektiranjem, načrtovanjem, nakupom zemljišča, opremo, nadzorom ..., presegli 50 milijonov evrov. V tem primeru bi morala komisija, če bi bil projekt sofinanciran iz Bruslja, tega odobriti vnaprej.

Kot smo že poročali, je Evropska komisija septembra našo službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) prosila, naj razjasni izbirni postopek za ta projekt. Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) je namreč Mestni občini Ljubljana (MOL) na razpisu za sofinanciranje športne infrastrukture za gradnjo stadiona v Stožicah dodelilo 9,4 milijona evrov, od tega skoraj osem milijonov evropskih sredstev. Teh sredstev pa, če bo komisija odkrila nepravilnosti, ne bo.

Dobrodošel bi bil hitrejši zaključek te zadeve, a smo razumeli, da zaradi zahtevnosti projekta potrebujejo več časa.
Marie-Pierre Jouglain, Evropska
 komisija

Brez zemljišča
Na MŠŠ so zatrdili, da je MOL v vlogi za javni razpis prijavila samo gradnjo večnamenskega nogometnega stadiona v Stožicah. V sklopu tega so prijavili vadbene površine, ogrevalne prostore, garderobe, konferenčne prostore in lože za poslovna srečanja, gostinske prostore ter tehnične in komunikacijske površine, vendar brez drugih spremljajočih prostorov in parkirišč. "Zemljišče v prijavi ni bilo zajeto, saj je v lasti MOL. Vrednost prijavljenih in zgoraj navedenih del je 42,5 milijona evrov," pravijo na MŠŠ. Dodali so, da zemljišče ni bilo predmet javnega razpisa, da to ni upravičen strošek in da ni nikoli predmet sofinanciranja pri preostalih projektih Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Za odgovor, kakšna natančno je bila finančna konstrukcija celotnega projekta stožiškega stadiona in športne dvorane po postavkah, smo prejšnji petek popoldne prosili MOL, vendar do včerajšnjega zaključka redakcije odgovora nismo prejeli. Za samo gradnjo stadiona je sicer mesto lani od Grepa dobilo račun za 35,5 milijona evrov, za gradnjo dvorane pa 61,5 milijona evrov, obratno pa so jim obračunali in nato odračunali 81 milijonov evrov vredno zemljišče (vse brez davka). Mesto je že plačalo razliko, dodali pa bodo še 22,9 milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.