Takšno je najnovejše stanje po regijah

Foto: Vlada RS podatki epidemija covid-19 Foto: Vlada RS podatki epidemija covid-19 Foto: Vlada RS podatki epidemija covid-19 Foto: NLZOH podatki različice virusa pri nas Foto: NLZOH podatki različice virusa pri nas Foto: NLZOH podatki različice virusa pri nas Foto: NLZOH podatki različice virusa pri nas
"Od izpolnitve pogojev za prehod v rumeno fazo smo še vedno precej oddaljeni, so pa današnji podatki nekoliko bolj spodbudni, kot so bili podatki, ki smo jih predstavili včeraj," je zadnje podatke komentirala Maja Bratuša, govorka vlade.
Oglej si celoten članek

V sredo je bilo opravljenih 4228 testov PCR, s katerimi so potrdili 774 novih primerov. Delež pozitivnih testov PCR znaša 18,3 odstotka. "Če primerjamo delež z deležem pozitivnih testov pred enim tednom, vidimo, da je bil delež manjši kot pred enim tednom, kar je zagotovo spodbudna novica," je ob predstavitvi trenutne epidemiološke slike dejala vladna govorka Maja Bratuša. "Nekoliko nižje je glede na predstavljene podatke tudi sedemdnevno povprečje, ki po danes predstavljenih podatkih NIJZ znaša 729, včeraj pa je to povprečje znašalo 750."

"Od izpolnitve pogojev za prehod v rumeno fazo smo še vedno precej oddaljeni, so pa današnji podatki nekoliko bolj spodbudni, kot so bili podatki, ki smo jih predstavili včeraj."
Maja Bratuša, govorka vlade

Foto: Vlada RS podatki epidemija covid-19

Regija z najvišjo incidenco še naprej ostaja primorsko-notranjska, medtem ko imajo najnižjo incidenco v obalno-kraški regiji.

Sedemdnevna incidenca na ravni države je danes 242,9, medtem ko je bila včeraj 249,8. Štirinajstdnevna incidenca na ravni države je trenutno 453,9, medtem ko je bila včeraj 452.

Počasno upadanje zasedenosti bolnišnic

V bolnišnicah se zdravi 551 pacientov, od tega 139 na oddelkih intenzivne nege. V UKC Ljubljana imajo danes hospitaliziranih 161 pacientov s covidom, od tega 47 na intenzivni terapiji. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 45 pacientov, iz bolnišnic pa odpuščenih 51 pacientov s covidom-19. 

Foto: Vlada RS podatki epidemija covid-19

Dan pred tem je bilo v bolnišnicah 560 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 140 potrebovalo zdravljenje na oddelkih intenzivne nege. 

Razviden je trend počasnega upadanja zasedenosti postelj v bolnišnicah tako na navadnih kot na intenzivnih oddelkih. 

Foto: Vlada RS podatki epidemija covid-19

Potrdili nov primer brazilske različice

Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrane angleška različica virusa z več kot 90-odstotno razširjenostjo predstavlja najbolj razširjeno različico pri nas. Južnoafriško različico (B.1.351) so doslej zaznali v petih primerih. V zadnji seriji sekvenciranja pa so zabeležili tudi nov primer brazilske različice (P.1) pri osebi z neznanim prebivališčem. Skupaj sta bila do zdaj potrjena dva primera brazilske različice.

Foto: NLZOH podatki različice virusa pri nas

Različico B.1.525 so doslej zaznali pri 25 osebah iz petih regij, največ iz gorenjske regije. Trenutno ne opažajo naraščanja pojavnosti te različice po času. Različico B.1.1318 si do zdaj zaznali v štirih primerih, vsi so iz jugovzhodne regije.

Foto: NLZOH podatki različice virusa pri nas

V zadnjem obdobju sekvenciranja, od 17. aprila do 25. aprila 2021, so skupaj pregledali 409 vzorcev. Med 209 vzorci iz sheme vzorčenja 10 odstotkov pozitivnih vzorcev so dokazali tri različice virusa SARS-CoV-2. Prevladuje angleška različica B.1.1.7 (92,8 %), največ primerov so zasledili v savinjski regiji. B.1.258.17 je prisotna v manjšem deležu (6,7 %). En primer brazilske različice P.1 pa so, kot navedeno, potrdili pri osebi z neznanim prebivališčem.

Foto: NLZOH podatki različice virusa pri nas

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:18 6. Maj 2021.

    Avstrijci,Italijani lahko vstopajo v Slovenijo s potrdilom- certifikat o cepljenju. Slovenci pa z istim potrdilom v omenjeni državi ne smemo …

  • 13:14 6. Maj 2021.

    Posledice kolesarjenja.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.