Takšna je usoda stanovalcev bloka

Foto: Žurnal24 požar Kranj Foto: Žurnal24 požar Kranj Foto: Žurnal24 požar Kranj
Šest stanovanj je trenutno za bivanje neprimernih.
Oglej si celoten članek

Stanovalci bloka, ki ga je ponoči zajel požar, se morajo čim prej javiti pri vhodu v objekt, da bodo skupaj s predstavniki civilne zaščite in drugih služb pregledali svoja stanovanja, so sporočili z Mestne občine Kranj. Nekaj stanovanj je bilo v požaru poškodovanih, zato bo za nekatere oškodovance treba najti začasno namestitev. 

Ob požaru, ki je izbruhnil med 2. in 3. uro ponoči, so gasilci in policisti najprej evakuirali okoli 50 ljudi, kasneje še več, skupno okoli 120. Zaradi vdihavanja dima so trem osebam na kraju nudili prvo pomoč, eni osebi pa zaradi nezaužitja predpisanih zdravil. Po trenutnih podatkih policije druge poškodbe na ljudeh niso bile ugotovljene. 

Velika večina prebivalcev je začasno zatočišče našla pri sosedih, znancih ali sorodnikih, sedem pa so jih prepeljali v avlo kranjske občinske stavbe, kjer so jih oskrbeli s hrano, posteljami in odejami.

Zaradi intervencije gasilcev in forenzične preiskave lahko stanovalci v blok ponovno vstopijo šele zdaj. Stanovalci bodo lahko pregledali stanovanja in ocenili, ali so primerna za bivanje. V večini stanovanj je največja težava vonj po dimu, čeprav so gasilci blok prezračili. Nevarnih plinov tako v objektu ni več, ostaja pa smrad, je povedal poveljnik kranjskih poklicnih gasilcev Andraž Šifrer.

Foto: Žurnal24 požar Kranj

Sedem stanovanj bo treba obnoviti

Kot glede na svoje dosedanje izkušnje ocenjuje kranjski poveljnik civilne zaščite Sašo Govekar, bodo nekateri v teh prostorih lahko bivali, drugi pa ne, odvisno od tolerance vsakega posameznika. Zagotovo pa je nekaj stanovanj, po prvih ocenah okoli sedem, ki jih je poškodoval tudi ogenj. Ta stanovanja bo treba v večji meri obnoviti, medtem ko bo druga verjetno treba le prebeliti in izvesti kakšno manjše popravilo.

Občina bo priskočila na pomoč

Med sanacijo stanovanj si bodo tako nekateri stanovalci morali poiskati začasno bivališče. Pri tem jim bo na pomoč priskočila občina. Za bivanje je neprimernih šest stanovanj, vendar sta dve stanovanji prazni, ker so stanovalci na dopustu oziroma jih ni. Mlada družina z dojenčkom je medtem našla rešitev pri prijateljih oziroma sorodnikih, 13 ljudi pa bo občina začasno namestila v kranjski dijaški dom, kjer je sicer na voljo 38 postelj. Občina bo poskrbela tudi za njihovo prehrano.

Na začasni lokaciji bodo ostali, dokler stanovanja ne bodo usposobljena za bivanje, kar naj bi bilo najkasneje v mesecu dni. Postopki za sanacijo stanovanj namreč že potekajo. Upravnik je za naslednji teden napovedal sestanek glede sanacije skupnih površin, torej strehe in fasade. Skupni akciji pa se lahko pridružijo tudi stanovalci z obnovo posameznih stanovanjskih enot.

Požar Ponoči zagorelo v stanovanjskem bloku, evakuirali 150 ljudi

Kar se tiče sanacije, ima večina prebivalcev svoja stanovanja zavarovana. Zato je potreben tudi čimprejšnji ogled škode s strani zavarovalničarjev. Po prvih ocenah policije škoda presega 50.000 evrov. Za zdaj kaže, da je zagorelo v najnižjem nestanovanjskem delu izven stavbe. Ogenj se je nato preko zunanjega dela stavbe razširil še na višji stanovanjski del. 

Ogenj je poškodoval tri poslovne prostore, stanovanja na južni strani bloka v prvem in drugem nadstropju (več stanovanj je bilo onesnaženih z dimom), ostrešje nad poslovnimi prostori, en osebni avtomobil, dve motorni kolesi in eno kolo z motorjem. Nastala je velika materialna škoda. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:20 26. Junij 2018.

    Google zdaj plačuje od 2500 do 5000 USD na teden za delo na spletu od doma.... Moj prijatelj mlajšega brata …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.