Stara 24 let, pa še kar obveščajo mamo

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
ZZZS je obvestilo, da sem brez zavarovanja, poslal moji mami, čeprav sem že šest let polnoletna, še čudi naša bralka. Vsaj nekaj tednov je sicer brez zdravstvenega zavarovanja celotna populacija, ki gre na magisterij.
Oglej si celoten članek

Septembra je diplomirala, zdaj študij nadaljuje na drugi stopnji, v vmesnem obdobju pa nekaj tednov je bila brez študentskega statusa. 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je dopis, da je poteklo zadnje potrdilo o šolanju, poslal njeni materi, ne pa njej. 

"Predvidevamo, da gre za obvestilo staršu, da pogoji za zavarovanje kot družinski član niso več izpolnjeni, ker za otroka, ki je sicer polnoleten, nimamo podatka, da se še šola. V takem primeru zavarovanje še ni odjavljeno in se pred odjavo preverja, ali se morda otrok vseeno še šola (ali v tujini ali v Sloveniji, pa podatek ni vpisan v ustrezno evidenco). Obveščamo starša, preko katerega je otrok zavarovan in sicer zato, ker je starš zavezanec za prijavo,“ pojasnjujejo na ZZZS.  


"Če bi bilo zavarovanje polnoletnega otroka že odjavljeno, bi obvestili njega, da zavarovanja nima več urejenega in si ga naj uredi," še pravijo na ZZZS. Podatka, koliko enih in drugih obvestil pošljejo vsako leto, nimajo. 

Cela generacija par tednov brez zavarovanja

Se pa zdi naši bralki absurdno, da mora celotna generacija urejati zavarovanje za deset dni ali nekaj tednov. Večina namreč nadaljuje študij na magisteriju, ki se začne 1. oktobra, na prvi stopnji pa morajo diplomirati najkasneje do 20. septembra, kar pomeni, da so nekateri brez statusa le deset dni. 


Podatka, koliko mladih si med prvo in drugo stopnjo študija zavarovanje ureja le za nekaj tednov, na ZZZS nimajo. Na ministrstvu za šolstvo pa pravijo, da skoraj dve tretjini študentov po diplomi na prvi stopnji študij nadaljuje še na drugi. 

Na vprašanje, ali bi bilo smiselno spremeniti predpise, da bi bi imeli mladi,ki takoj nadaljujejo študij na drugi bolonjski stopnji, zavarovanje urejeno tudi za to kratko vmesno obdobje, pa na ministrstvu za šolstvo odgovarjajo, da se problema zavedajo in ga bodo skušali urediti v novem zakonu o visokem šolstvu. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.