Stara velja le še danes

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Če se boste jutri vozili brez nove, vas lahko doleti 300 evrov kazni.
Oglej si celoten članek

“Nadzorniki bodo v naslednjih dneh preverjali predvsem voznike okoli večjih mestnih središč,” pravijo na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), kje točno bo povečan 
nadzor, pa nočejo razkriti.

Za 25 milijonov kazni

Za vožnjo brez veljavne vinjete je treba plačati kazen 300 evrov, za nadaljevanje vožnje pa seveda tudi kupiti vinjeto. Če kazen plačate v osmih dneh, vam Dars globo zniža za polovico.

Od sredine leta 2008, ko je začel veljati vinjetni sistem cestninjenja, do konca lanskega leta je Dars izdal nekaj več kot 169 tisoč kazni. Če bi vsak voznik izkoristil možnost polovičnega plačila (150 evrov), bi se v državni proračun s tem nateklo za najmanj 25 milijonov evrov.

Prodaja podobna lanski

Podatkov o prodanih letnih vinjetah za letos na Darsu še nimajo, predvidevajo pa, da bo številka podobna lanski, ko so jih prodali 843 tisoč. Okoli 840 tisoč se je številka vrtela tudi leta 2010, vendar se je v zadnjem letu za 11 odstotkov povečala prodaja tedenskih in za dobrih sedem odstotkov prodaja mesečnih vinjet za avtomobile. Lani so prihodki Darsa od prodaje vinjet znašali okoli 137 
milijonov evrov.

Največ jih proda Petrol

Polovico vseh letnih ter tretjino mesečnih in tedenskih vinjet vozniki kupijo na bencinskih servisih Petrola. Sicer jih lahko kupite na več kot 700 mestih v Sloveniji in več kot 800 v tujini. Dars ima na petih mejnih prehodih (Škofije, Fernetiči, Šentilj, Gruškovje in Obrežje) tudi svoje prodajalne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.