Stavka proti delitvi elektropodjetij

Foto: Žurnal24 Ločitev je treba izvesti, pa če je to komu všeč ali ne, je odločen Janez Kopač,
Energetika. Sindikati bodo jutri odločali o stavki. A morda jo bodo tudi odložili.
Oglej si celoten članek

Stavka grozi tudi v energetiki. Jutri bo zasedal stavkovni odbor sindikata delavcev v energetiki, stavka pa je lahko že v sredo, pravi Branko Sevčnikar, predsednik konference sindikata dejavnosti elektrogospodarstva.

Jabolko spora je delitev petih distribucijskih podjetij na omrežni in prodajni del. Zdaj Elektro Ljubljana, Maribor, Celje, Primorska in Gorenjska skrbijo za omrežje in prodajajo elektriko, nato pa naj bi prodajne dele izločili in morda tudi prodali.

“Delitev zahtevata tako evropska direktiva kot računsko sodišče in bi morala biti izvedena že januarja letos,” pravi Janez Kopač, direktor direktorata za energetiko, in dodaja: “Poslovni odnosi v podjetjih so zelo nejasni, izkrivljajo konkurenco in pomenijo prikrito subvencioniranje.” Zagotavlja, da bo ureditev odnosov v korist potrošnikom in da ne bo ogroženo nobeno delovno mesto.

Sindikati so svoj predlog, kako upravljanje omrežja ločiti od prodaje, pred dvema tednoma poslali na ministrstvo za gospodarstvo, odgovora pa niso prejeli. Ob kompromisu so stavko pripravljeni odložiti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.