STC & Co. kot mafija

Foto: Žurnal24 Ivan Zidar, predor Šentvid
Varuh konkurence 11 gradbenim podjetjem poslal povzetke relevantnih dejstev. Ta dokazujejo kartelno dogovarjanje pri delitvi avtocestnih poslov.
Oglej si celoten članek

Pod drobnogledom je 11 podjetji: SCT, Primorje, Vegrad, Cestno podjetje Ljubljana, Cestno podjetje Maribor, celjski CMC, Kraški Zidar, CGP, Gradis Skupina G, GIZ Gradis, SGP Pomgrad in Gradbeno podjetje Grosuplje.

 

Najbolj svež primer delitve poslov naj bi bil sklenjen leta 2009, torej leto po odmevnih aretacijah Zidarja, Črnigoja in Tovšakove v aferi Čista lopata, še pišejo Finance. Prvi dogovorjeni posli pa nosijo letnico 2006.

Blagoslov države?
Prvi mož SCT Ivan Zidar je že javno povedal, da so obstajali dogovori o razdelitvi avtocestnih poslov, vse pa naj bi potekalo z blagoslovom države. Gradbinci so si posle razdelili s tako imenovanim zemonskim dogovorom. Davkoplačevalci pa moramo zaradi tega za avtocestni križ odšteti kar dve milijardi evrov več.

Po poročanju časnika Finance so zaradi nezadovoljstva manjših podjetij leta 2000 sklenili nov dogovor, imenovan sporazum 2000, ki je nasledil zemonski dogovor. Tudi tukaj je bil za vrhovnega arbitra določen Zidar. Gradbinci pa so se zavezali, da bodo pri oddajanju ponudb nastopali usklajeno, pred tem bodo svoje ponudbe uskladili, da se po uskladitvi podjetja ne bodo povezala z drugimi ponudniki ali na javnem natečaju sodelovala samostojno ali v okviru ene od podpisnic sporazuma.

 

Ob 10 odstotkov prihodka?

Gradbinci morajo na povzetk Urada za varstvo konkurence odgovoriti v roku 45 dni. Po pisanju Dnevnika direktor Urada Jani Soršak še ni želel pojasniti, kolikšne bodo globe, zakon pa dovoljuje, da znašajo tudi do 10 odstotkov letnega prihodka podjetja v letu pred uvedbo postopka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.