Ste prepričani, da znate googlati?

Z nekaj preprostimi triki oziroma funkcijami, ki jih omogoča najbolj obiskan spletni iskalnik, je naše brskanje lahko veliko hitrejše in učinkovitejše. Opominjamo vas na deset uporabnejših, ki vam bodo olajšali iskanje.
Oglej si celoten članek

1. Iskanje točno določene fraze
Za iskanje točno določene frane uporabite dvojne narekovaje okoli nje, tak našin iskanja vam bo število zadetkom zmanjšal le na tiste, ki zares vsebujejo to frazo. Če z običajnim iskanjem poiščete frazo jahanje konjev, vam bo Google prikazal 365.000 zadetkov, če pa uporabite narekovaje "Jahanje konjev“ vam bo na voljo 10.800 zadetkov s takšno vsebino.

2. Brez določenih besed
V primeru, da bi rada poiskala zadetke, ki omenjajo mene in me pri tem ne zanimajo zadetki oziroma članki, ki sem jih napisala na portalu Zurnal24, preprosto zapišem Barbara Eržen -Zurnal24. Tako se med zadetki ne bodo pojavili tisti z navedbo Zurnala24.

3. Iskanje po obliki datoteke
Če bi želeli poiskati podatke, na primer v obliki excelovega dokumenta, poleg iskanega dodate še filetype:xlsx. Podobno velja tudi za datoteke doc ali pdf.

Foto: google+ Google

4. Iskanje le po določeni spletni strani
Če bi želite iskati le po določeni strani, ki morda iskanja ne omogoča ali to ni efektivno, v iskalnik poleg fraze vpišete še site in ime spletne strani. Na primer: Google site:Zurnal24.si. Tako boste lahko videli le povezave na zapise o Googlu, ki so objavljeni na spletni strani. 

5. Poiščite podobne strani
Ste se malce naveličali vaše najljubše spletne strani ali pa ste na njej prebrali že vse. Podobno spletno stran lahko najdete z zapisom related. Na primer: related:google.com. Brskalnik vam bo predlagal Yahoo, Bing, Blekko in HotBot.

6. Pretvorba valut
Za pretvarjanje valute zgolj preprosto navedite, kaj in koliko želite pretvorite, ob tem pa se vam bo prikazal še graf gibanja menjalnega tečaja. Na primer: 15 dollar in euros. Žal pa takšne funkcije Google ne ponuja tudi v slovenščini, zato bo potreben zapis v angleščini.

Foto: google+ Google

 7. Pretvorbe merskih enot
Tako kot za pretvorbo valut tudi za pretvorbo merskih enot velja isto načelo, v angleščini zapišite kaj in koliko želite pretvoriti v kaj. Na primer: 15 cm in inch. Foto: google+ Google

8. Računalo
Za preproste enačbe z lakoto uporabite Google namesto računala, operacije standarno zapišemo s +,-,x in /.

9. Prihodi in odhodi letov
Ste pozabili prihod in odhod vašega leta, informacijo vam lahko poda Google če le veste ime letalske družbe in številko leta.

10. Definicije
Ne veste, kaj pomeni določena beseda? Preprosto, zraven nje dopišete define. Žal, tako kot večina ostalih funkcij, tudi ta ni na voljo v slovenščini. Vam pa Google poleg definicije, primerov uporabe in pogostnosti pojavljanja besedo lahko tudi prevede v večino svetovnih jezikov.

 

Smo pozabili še na katero izmed funkcij, ki vam vsakodnevno olajša iskanje? Sporočite nam prek spodnjega obrazca. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:29 23. Januar 2015.

    Vem, da google sledi lokaciji, ampak zakaj bi delal prek hrvaškega serverja, če sem sredi ljubljane? ima tušmobil server v …

  • 10:38 23. Januar 2015.

    Google prepozna tudi lokacijo tvojega IP-ja. ČE si na Hrvaškem ali pa da delaš tako kot jaz iz Slovenije preko …

  • 10:21 23. Januar 2015.

    Google ti daje zadetke an podlagi tvojega prejsnjega iskanja zato uporabljajte rajsi<br />Duck Duck Go,da te ne trejcajo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.