Ste že pihali v službi?

Foto: Žurnal24 main Katera žgana pijača je žejnemu Poljaku tekla po grlu, s policije niso sporočili,
Vinjenost v službi lahko delodajalec preveri le, če imate to zapisano v splošnem aktu.
Oglej si celoten članek
Leta 2008 je bilo zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov 1.315 primerov začasne odsotnosti z dela. Izgubljenih je bilo 79.866 koledarskih dni. Povprečno trajanje ene začasne odsotnosti z dela zaradi teh vzrokov je bilo 60,73 dneva. Ocenjeni stroški nadomestila plače za bolniško odsotnost, ki temeljijo na povprečni bruto plači, so znašali 3,64 milijona evrov. S pomočjo človeškega kapitala je izračunana izguba prihodnjega zaslužka za prezgodaj umrle osebe zaradi alkohola v letu 2004 znašala 58,8 milijona evrov.
(Vir: Marjan Bilban, predstojnik Centra za medicino dela)

Če prepovedi ni v splošnem aktu, je ni
V Sloveniji je prepoved pitja na delovnem mestu določena s splošnim aktom. "Vse je odvisno od splošnega akta, ki se ga sprejme v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in tem, kako so te stvari predpisane. Vse je prepuščeno notranjemu aktu, iz tega izhajajo postopki in definicije vseh alkoholiziranosti, vnosa pijač in drugo," je za zurnal24 povedala Nina Kos z Zavoda za varstvo pri delu.

Nekatera podjetja v Sloveniji že izvajajo rutinske preglede ali preglede, če menijo, da obstaja sum vinjenosti delavca na delovnem mestu. Je pa alkotest v podjetju ne glede na spol ali položaj obvezen v postopku raziskave nesreče pri delu.

Če je alkotest pozitiven, moramo domov
Če ima delavec prepoved pitja alkohola v splošnem aktu in v službi, pride do preverjanja vinjenosti, in če je njegov alkotest pozitiven, ga mora delodajalec napotiti domov in odstraniti iz delovnega okolja. "Spet je odvisno, kaj je zapisano v notranjem aktu. Lahko gre za disciplinski postopek, če se kršitve ponavljajo, lahko pride tudi do odpovedi pogodbe," pove Nina Kos.

Ni pa delodajalec dolžan delavca poslati na zdravljenje, saj omenjena dolžnost ni nikjer predpisana, je pa položaj spet odvisen od tega, kaj piše v splošnem aktu. S preverjanjem naj bi se strinjala tudi večina zaposlenih v podjetjih, kjer omenjeni akti obstajajo, saj se zavedajo, da vinjenost slabo vpliva na odnose in delo.

Po besedah Bilbana ima samo 50 odstotkov držav EU popolno prepoved uživanja alkohola v zdravstvenih ustanovah in ena tretjina na delovnem mestu.

Največ materialne škode naredi alkohol
Področje dela je po besedah predstojnika Centra za medicino dela Marjana Bilbana, specialista medicine dela, prometa in športa, eno od tistih, v katerem škodljiva raba alkohola ali celo odvisnost od alkohola napravi največ materialne škode. Največ alkohola po Bilbanovih besedah zaužijejo posamezniki v letih, ko so delovno aktivni, hkrati je v tem obdobju tudi največja verjetnost, da bodo imeli težave z alkoholom.

Alkohol zmanjša produktivnost
Zaradi uživanja alkohola se zmanjša naša  produktivnost, lahko smo nezmožni za delo, poveča se lahko odsotnost z dela, izključena ni niti prezgodnja smrt. Po ocenah  Mednarodne organizacije dela je v svetu do pet odstotkov povprečne delovne sile odvisne od alkohola, 25 odstotkov pa uživa velike količine alkohola in tvega odvisnost, pravi Bilban.

Foto: Žurnal24 null


Delovna mesta brez alkohola
Po neki raziskavi naj bi bila pri kar 12 odstotkih moških, ki delajo več kot 60 ur na teden, povečana možnost alkoholizma za 90 odstotkov.

Po hrvaški zakonodaji je na delovnem mestu prepovedano imeti v krvi več kot 0,5 promila alkohola, prepovedano je tudi prinašanje alkohola na delovno mesto.

Za delovna mesta brez območja alkohola, se zavzema tudi Eurocare, ki je mnenja, da je "na vseevropski ravni treba uvesti zakonske zahteve, na podlagi katerih bi delodajalci izvajali alkoholno politiko, ki bi vključevala: preprečevanje, prepoznavanje, svetovanje, zdravljenje in rehabilitacijo. V zvezi z delovnimi mesti, za katere je verjetneje, da bodo nezgode, do katerih pride zaradi uživanja alkohola, nevarne, je treba posebno pozornost posvetiti alkoholni politiki z ničelno toleranco glede vsebnosti alkohola v krvi in odločnim izvajanjem te politike s strani samih delodajalcev in hkrati tudi s strani ustreznih državnih institucij."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.