Stekleničke morajo iz prodaje

Foto: Žurnal24 Slika je simbolična. (Foto: Shutterstock)
EU je prepovedala proizvodnjo stekleničk za dojenčke, ki vsebujejo nevarno kemikalijo bisfenol A.
Oglej si celoten članek
Proizvajalci morajo medtem stekleničke za dojenčke z vsebnostjo BPA že umakniti s trga in jih nadomestiti z varnejšimi proizvodi. Po pričakovanjih se bodo ti prostovoljni ukrepi zaključili do sredine leta 2011. Države članice morajo komisiji zdaj sporočiti, katere nacionalne ukrepe so sprejele za skladnost z določbami direktive.

S 1. marcem je v Evropski uniji začela veljati prepoved proizvodnje stekleničk za dojenčke, ki vsebujejo snov bisfenol A (BPA).

"Prepoved uporabe bisfenola A je splošna in velja za vse proizvajalce, ki proizvajajo plastenke in plastične posode za dojenčke," so nam povedali na Zvezi potrošnikov Slovenije. In ker je prepoved proizvodnje začela veljati s prvim marcem, so na trgu izdelki s to kemikalijo še vedno prisotni.

Zato na zvezi potrošnikov poudarjajo, da "ima potrošnik pravico vedeti, če je v izdelku nevarna kemikalija". Tako lahko proizvajalca ali trgovca pismeno vpraša, ali jih njihov izdelek vsebuje.

Se pa na ZPS in drugih potrošniških organizacijah že dalj časa zavzemajo  za izločitev kemikalije bisfenol A iz plastičnih materialov in plastičnih premazov pločevink za vse izdelke, ne samo tiste, namenjene dojenčkom. Ukrep je po njihovem mnenju dobrodošel, a ne popoln.

Tveganje za dojenčke
BPA je organska molekula, ki se uporablja pri proizvodnji polikarbonatne plastike, iz katere se izdelujejo tudi stekleničke za dojenčke. Pri segrevanju na visokih temperaturah lahko prehaja iz plastične embalaže v hrano ali pijačo, kar pa lahko pomeni tveganje za zdravje zlasti za dojenčke do šestih mesecev starosti, saj njihova telesa še niso povsem sposobna izločati omenjene snovi.

Prevelika količina bisfenola ima lahko tudi druge škodljive učinke: lahko draži dihala, obstaja nevarnost hudih poškodb oči, pri stiku s kožo lahko povzroča tudi alergične reakcije ali oponaša delovanje ženskega hormona estrogena. Škodljivo lahko vpliva tudi na razmnoževanje – obstaja sum, da lahko oslabi plodnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.