Število okuženih Slovencev bo danes še naraslo, kup otrok ne pojde v šolo

Foto: Profimedia Koronavirus
Veliko otrok zaradi novega koronavirusa že danes doma, ugaša javno življenje.
Oglej si celoten članek

Število okuženih z novim koronavirusom bo danes preseglo stotico. Čeprav vrtci in šole začasno zapirajo vrata v ponedeljek, bo verjetno že danes veliko otrok ostalo doma, s tem pa tudi nekateri starši. Meja z Italijo je po novem zaprta tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. V Sloveniji je pričakovati postopno ugašanje javnega življenja.

Vlada v odhajanju je v četrtek sprejela še zadnje ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Razglasila je epidemijo, s ponedeljkom pa bodo zaprli vse vrtce, osnovne in srednje šole ter fakultete. Zapiranje šol zadeva 300.000 ljudi; starši mlajših otrok bodo morali poiskati varstvo ali pa bodo ostali doma. Mnogi vrtci in šole bodo samevali že danes.

V preteklih dneh so na meji z Italijo vzpostavili šest nadzornih točk, kjer zavračajo tuje državljane, ki niso zdravi oz. nimajo potrdila, da niso okuženi s koronavirusom. V četrtek zvečer pa so slovensko-italijansko mejo zaprli za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo z nekaj izjemami zaprta tudi za tovorni promet.

Pričakovati je, da bo v kratkem ustavljeno tudi delo sodišč. Zakon o sodiščih določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. V času trajanja teh posebnih ukrepov procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja.

Število okuženih v Sloveniji eksponentno narašča. Mandatar Janez Janša, katerega tretja vlada bo po pričakovanjih danes potrjena, je že za danes napovedal sprejetje dodatnih ukrepov. Po predlogu infektologov se bo zaustavilo javno življenje v Sloveniji.

Treba bo zagotoviti tudi namestitvene kapacitete za okužene, ki niso kritični. Po besedah verjetnega novega obrambnega ministra Mateja Tonina bi lahko s kapacitetami vojske dobili dodatnih 300 bolniških postelj. Del bi jih lahko zagotovili v eni od vojašnic, katera bi bila najprimernejša, pa bo po njegovih napovedih znano danes dopoldne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:14 13. Marec 2020.

    Kaj pomeni " ugašanje javnega življenja"! Zakaj vedno govorite v dvopomenkah ali pa celo v večpomenkah!? Vsak si bo razlagal …

  • 08:58 13. Marec 2020.

    ne vrjeti politikom in oviarjem ki zganjajo samo paniko

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.