Sto evrov globe za popivanje na javnih krajih

Foto: Bralec
Foto: Bralka
Ljubljanski mestni svet. Predloga NSi, da naj bo na javnih krajih prepovedano uživanje alkohola, večina svetnikov verjetno ne bo podprla.
Oglej si celoten članek

Nova Slovenija (NSi) je pripravila odlok o prepovedi popivanja na javnih krajih zunaj prostorov, ki so določeni za točenje alkohola. Mestni svetniki bodo o njem glasovali na seji 15. aprila, a verjetno ne bo dobil zadostne podpore.

Spomnimo, da je NSi že pozvala Mestno občino Ljubljana (MOL), naj pripravi ta odlok, a tega niso storili, ker predloga ne podpirajo. Pojasnili so, da se skrb vzbujajoče zlorabe alkohola pri mladih zavedajo, a menijo, da prepovedi niso pravi odgovor, zato reševanje tega problema vidijo v izobraževanju in okrepljenih preventivnih ukrepih. Drugače menijo na inštitutu za varovanje zdravja. Zapisali so, da je tak ukrep učinkovit, saj obstajajo dokazi o tem, da prepoved pitja na javnih površinah vpliva predvsem na zmanjšanje prometnih in drugih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola.

Kaznovali bi jih redarji

Po predlogu NSi bi kršitelje odloka kaznovali mestni redarji, ki bi jim izrekli opozorilo ali globo v višini sto evrov. Če bi prekršek storila oseba, mlajša od 14 let, bi redarji o tem obvestili starše, po potrebi pa tudi pristojni organ socialnega varstva; če bi prekršek storila oseba, stara od 14 do 18 let, bi izrekli tudi vzgojni ukrep.

V NSi so poudarili, da ima podobne odloke že devet občin, tudi mestni občini Kranj in Velenje. Po njihovem mnenju bi tak odlok tudi zmanjšal kaljenje nočnega miru in smetenje po mestu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • mph
    15:13 24. Avgust 2013.

    Čeprav jim dam tukaj absolutno moj podpis, še ne pomeni seveda, da jih bom volil. :-))

  • 10:03 25. Marec 2013.

    >>>Če bi prekršek storila oseba, mlajša od 14 let, bi redarji o tem obvestili starše,...<br /><br />Fotr pa redarju: "Kva …

  • mph
    09:28 25. Marec 2013.

    Podpiram.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.