Sto let portoroškega Palacea

Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica Foto: Žurnal24 Palace Hotel, Portorož, 100. obletnica, stota obletnica
Popoldanska čajanka v stilu izpred stotih let je bila začetek današnjega dogajanja v Portorožu, v katerem so 20. avgusta 1910 odprli hotel Palace Kur.
Oglej si celoten članek

Obletnica. Slovesna otvoritev hotela Palace pred stotimi leti je bila dogodek, ki je sodil v sklop praznovanj 80. rojstnega dneva cesarja Franca Jožefa in bil pospremljen z besedami, češ da gre za otvoritev najbolj elegantnega hotela na avstrijski rivieri.

Glamur Portoroža 1910

Pred 100 leti. Ženske privilegiranega razreda so nadvse bahavo in vpadljivo frfotale v oblakih peres, čipk in biserov. Na večernih toaletah so bili globoki izrezi, resice in oprijeti kratki rokavi.

Kot obvezne modne dodatke so nosile čipkaste senčnike, dolge rokavice in s perjem, umetnimi rožami ter še čim bogato okrašene velike klobuke.

Hotel je nato deloval osem desetletij, doživel svoj vrhunec in tudi padec, jeseni 1990 so ga nato zaprli. Njegovo drago obnovo, stala naj bi skoraj sto milijonov evrov, je financiral koprski holding Istrabenz, po 18 letih so ga nato znova odprli oktobra 2008.

Duh njegovih prvih mondenih let so začeli obujati v Društvu za ohranjanje kulturne dediščine oblačil Portorož. "Rosa klementina je stara sorta vrtnice, ki raste v rožnem vrtu v Portorožu, me pa smo po njej imenovale naše društvo za ohranjanje dediščine oblačil Portoroža. Spoznavamo zgodovino oblačil in oblečene po stari modi obujamo duh ter kulturo tistega časa," je povedala Lea Kalc Furlanič.

V Rosa klementini raziskujejo meščansko oblačilno kulturo letoviščarjev, hotelirjev in lastnikov portoroških vil tistega časa, ko je bil Portorož mondeno evropsko letovišče. Predvsem obiskovalci najelegantnejšega avstro-ogrskega hotela Palace Kur so v to obmorsko mesto prinesli za tisti čas najbolj prefinjeno meščansko kulturo in evropsko modo, ki so jo narekovala modna središča Dunaj, Gradec in Trst.

Fotografije ob obletnici portoroškega hotela si oglejte v GALERIJI.

"Ideja o društvu se je rodila letošnjega pusta, ko smo v oblačilih s preloma stoletja sodelovale na portoroškem karnevalu v skupini Portoroški hotelirji. Takrat smo začele razmišljati, da bi načrtno spoznavale zgodovino oblačil posameznih obdobij in oblečene v takratne kostume ob najrazličnejših priložnostih obujale duha ter kulturo tistega časa," dodaja Furlaničeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.