Stojnica za prepoved krsta dojenčkov

Foto: Saša Despot Peticija za prepoved krsta Foto: Saša Despot Peticija za prepoved krsta Foto: Saša Despot Zbiranje podpisov Foto: Saša Despot Peticija za prepoved krsta Foto: Saša Despot Peticija za prepoved krsta Foto: Saša Despot Peticija za prepoved krsta Foto: Saša Despot Peticija za prepoved krsta Foto: Saša Despot Peticija za prepoved krsta
V Ljubljani nadaljujejo zbiranje podpisov za prepoved obreda, s katerim Katoliška cerkev dojenčka očisti izvirnega greha. Pobudnikom grozili tudi s smrtjo.
Oglej si celoten članek

V Ljubljani te dni poteka zbiranje podpisov v peticiji za prepoved krsta dojenčkov. Danes Koalicija za ločitev države in Cerkve podpise zbira na stojnici na začetku Stritarjeve ulice, jutri bo stojnica na Prešernovem trgu, kamor so jo postavili tudi včeraj.

"Zbrali smo slabih sto podpisov. Ljudi ob naši stojnici je bilo seveda veliko več," za Žurnal24 pravi Vlado Began iz omenjene koalicije. "Odzivi so različni. Tisti, ki so za svobodo otrok, peticijo podpirajo. Veliko pa je tudi drugih, ki so prepričani, da je krst pravica staršev. Nekateri med njimi reagirajo tudi zelo žolčno," razlaga Began.

Dodaja, da so avtorji peticije dobili tudi že grožnje s smrtjo; grozili so jim na njihovi spletni strani, med komentarji peticije. "Ne, nič nas ni strah. Prizadevanja bomo nadaljevali, grožnje za nas niso nič novega."


Skupno so doslej zbrali 500 podpisov. Do poletja jih bodo še naprej zbirali v Ljubljani, potem še v Mariboru, ves čas tudi na spletu. "Ko bomo končali, bomo podpise predali državnim organom, vladi, v parlament in varuhu človekovih pravic," napoveduje Began. Pričakuje, da bo država naredila to, "kar je njena dolžnost".

Izhajajoč iz ustave mora država nuditi otrokom ustrezno zaščito pred kakršnimkoli izkoriščanjem oziroma zlorabljanjem, poleg tega v 41. členu ustave priznava svobodo veroizpovedi tudi otrokom. "Naj se otroci sami odločijo, ko so že dovolj stari, ali bodo člani neke cerkve ali ne, ali bodo opravili zakramente ali ne," pravice otrok izpostavlja Began.

Druga plat zvona

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) prizadevanja za prepoved krsta ocenjuje kot nedemokratična in v nasprotju s temeljno pravico do verske svobode. "Prav tako razumemo takšne pobude kot del javnega spodbujanja nestrpnosti in neresničnih predsodkov do kristjanov in krščanskih Cerkva v slovenski družbi," izpostavlja Tadej Strehovec, generalni tajnik konference.

Tudi on se sklicuje na ustavo in poudarja, da je pravica do krsta otrok del človekove pravice do svobode vesti, ki jo varuje 41. člen ustave in ki staršem zagotavlja, da svoje otroke vzgajajo v skladu s svojim verskim in moralnim prepričanjem. Omejevanje te pravice staršev pa je poskus omejevanja svobode delovanja Cerkve, ki jo zagotavlja 2. odstavek 7. člena ustave.

"Zato na SŠK pričakujemo, da se bodo institucije, ki v naši državi varujejo človekove pravice in ustavni red, na te sporne pobude čim prej ustrezno odzvale," dodaja Strehovec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 77

  • 23:37 31. Marec 2015.

    Krst je kršenje človekovih pravic-starši ga samovoljno vpišejo v vero,ki ni nujno,da jo bodo odobravali!!!!Naj se otroke vzgaja v duhu …

  • 14:23 30. Marec 2015.

    Dej a morajo vsi vedet da si klerikalka, ne pa vernica !

  • 14:18 30. Marec 2015.

    Kranjica moja, jaz sem krščen l.1950 v cerkvi Sv. Petra v LJ.In to na način , da starši niso vedeli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.