Stoodstotno financiranje ni presenečenje

Foto: Žurnal24 Opozicija in koalicija se nikakor ne moreta zediniti o financiranju javnih in za
Ministrstvo za šolstvo se je odzvalo na dopis Sviza, ki meni, da se v pokrajinskih zakonih skriva 100-odstotno financiranje zasebnih šol.
Oglej si celoten članek

Na ministrstvu so se odzvali na dopis Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ki je presenečeno ugotovil, da predlog zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin izenačuje financiranje javnih in zasebnih šol in tako predvideva stoodstotno financiranje zasebnih šol. Zakon o prenosu nalog v pristojnosti pokrajin spreminja 86. člen zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki je bil 20. novembra 2007 poslan v državni zbor, in zasebnim šolam zagotavlja 85-odstotno financiranje programov iz javnih sredstev, je opozoril Sviz.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je predlog pokrajinskega zakona, ki ga je vlada 15. novembra poslala v obravnavo DZ, povzel novelo ZOFVI, ki je bila takrat pred uveljavitvijo in je predvidevala takšno financiranje. Predvideno stoodstotno financiranje javno veljavnega programa zasebnih šol v predlogu zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin "ni skrito, kot to želi v javnosti prikazati Sviz, še manj je takšna določba lahko presenečenje," pravijo. Poudarjajo, da je šele 19. novembra lani postalo jasno, da s strani državnega zbora že sprejeta novela ZOFVI ne bo prestala veta državnega sveta. To je bilo jasno, tako pojasnjuje ministrstvo, šele nekaj dni po vložitvi predlogov pokrajinske zakonodaje. Predlog zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin se bo v sklopu zakonodajnega procesa seveda moral prilagajati morebitnim novim rešitvam v področnih zakonih, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da navedeni pokrajinski zakon v načelu zajema zgolj določbe o prenosu pristojnosti in ne razrešuje vsebinskih vprašanj posameznega področja.

V Svizu pa pričakujejo, da bo zakonodajalec spremenil tisti člen zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin, ki ne upošteva dejstva, da je državni zbor novembra lani zavrnil spremembe ZOFVI, med katerimi je bil predlog o stoodstotnem financiranju programov zasebnih šol. Prav ta je bil poglavitni razlog za napoved zakonodajnega referenduma, na katerega spominjajo v Svizu. Obenem pričakujejo, da bo vlada zagotovila spremembo pokrajinske zakonodaje v skladu z obstoječim zakonom o šolstvu.



 


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.