Stoti odplul s traku

Foto: Žurnal24 Seawayevi delavci v Zgoši s stoto hibridno barko greenline, ki je v petek zapust
Hibrid. Seaway izdelal stoti greenline 33, načrtujejo večje hibridno plovilo.
Oglej si celoten članek
Greenline 33
Karakteristike. Desetmetrska ladja greenline 33 se ponaša z revolucionarno obliko trupa, ki povečuje učinkovitost uporabe energije. Sončni kolektorji barki omogočajo plovbo s hitrostjo do treh vozlov brez porabe elektrike iz baterij, baterije pa se v enem dnevu napolnijo do 80-odstotno, kar omogoča domet do 20 navtičnih milj.

Deset mesecev po začetku proizvodnje hibridne (dizelsko-solarno-električne) jahte greenline 33 so v ladjedelnici Seaway v Zgoši pri Begunjah v petek izdelali stoto plovilo.

Po besedah lastnika in ustanovitelja Japca Jakopina so z greenlinom 33 poskušali zasnovati plovilo za prihodnost, pri tem pa uporabiti čim več materialov iz Slovenije. Ladja je bila razvita v sodelovanju s skupino Volkswagen, Iskro Avtoelektriko, podjetjem Bisol in korejskim izdelovalcem litijpolimerskih baterij Kokam. Proizvodnja Seawaya v Zgoši je edina ladjedelnica, ki serijsko izdeluje hibridna plovila; letos načrtujejo, da bodo dokončali in prodali 120, prihodnje leto pa okrog 160 greenlinov 33 in predstavili večje 12-metrsko plovilo greenline 40.

Načrtujejo širitev
Podjetje zaposluje 300 delavcev, od tega 200 v Zgoši; prihodnje leto načrtujejo širitev proizvodnje, in sicer v Puconcih, kjer imajo 38 tisoč kvadratnih metrov infrastrukturno urejenih površin, ponudili pa bodo predvidoma od 50 do sto delovnih mest.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.