Strah jih je novosti in stroškov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Seniorji. Na mobilne telefone so navajeni, a uporabljajo pretežno osnovne funkcije.
Oglej si celoten članek

"Pri starejših uporabnikih opažamo, da jih je zaradi pomanjkanja znanja o novih tehnologijah marsikdaj strah novosti, prav tako jih je strah morebitnih visokih računov," pravi Jure Bohinc s Simobila, ki je bil pokrovitelj letošnjega projekta Simbioz@, namenjenega računalniškemu opismenjevanju starejših. Bohinc tudi ugotavlja, da je med različnimi starostnimi skupinami precejšen razkorak pri intenzivnosti uporabe mobilnih storitev – mladi SMS-sporočila in mobilni internet uporabljajo bolj. Manj razlik je pri sami uporabi ali dostopnosti teh storitev.

Sodelovanje generacij

Na jesenski delavnici Simbioz@ je približno pet tisoč udeležencev spoznavalo orodja mobilne telefonije (shranjevanje stikov, pisanje SMS- in MMS-sporočil, uporaba fotoaparata). Pri tem jim je pomagalo okrog tri tisoč mladih prostovoljcev. "Na mobilni telefon so starejši kar navajeni, spraševali so le glede posameznih funkcij," pove Žiga Vavpotič, pobudnik projekta, ki meni, da se starejši še precej izogibajo pametnim telefonom in zaslonom na dotik.

Babica navdušena

"Pri moji babici, zaradi katere je sploh nastal projekt Simbioz@, opažam, da se zelo dobro znajde s tabličnim računalnikom. Na njem bere novice, rešuje sudoku," razlaga Vavpotič in obljublja, da bo naslednja njihova delavnica tudi na temo tabličnega računalnika. Sogovorniku pa se zdi zelo pomembno, da bi potrebe informacijske ozaveščenosti starejših spoznalo tudi gospodarstvo in bi na trgu ponujalo cenovno dostopnejše proizvode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.