Strani preselili, a prenova še ni končana

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pred dobrima dvema mesecema je zaživelo osrednje spletno mesto državne uprave gov.si, katerega vsebinska prenova še ni zaključena.
Oglej si celoten članek

Od 1. julija so spletne strani ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot združene na enem mestu - gov.si. Eden izmed ciljev predstavitve vsebin na gov.si je enotna predstavitev organov državne uprave. "Na ta način se zagotavlja večja preglednost in posledično boljša uporabniška izkušnja," pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo. 

Ob obisku nove spletne strani so uporabniki opozorjeni, da vsebinska prenova strani še ni zaključena, zaradi česar so nekatere vsebine še nepopolne. "Projekt Prenove in optimizacije spletnih mest državne uprave se zaključi marca 2020," napovedujejo na ministrstvu.

Foto: PrtScr gov.si spletni portal gov.si

Zagotavljali bodo ažurne informacije 

"Prenovljeno spletišče gov.si bo ob zaključku projekta zagotavljalo vse ažurne informacije organov državne uprave v enotni strukturi. To pomeni, da bodo vse aktualne vsebine na razpolago v okviru gov.si. Pri tem si prizadevamo za odpravo podvajanj vsebin, zato bo gov.si pri vsebinah, ki so objavljene na drugih storitvenih portalih (npr. eUprava, SPOT, eDavki), nudil le povezavo do njih. Če bo uporabnik iskal vsebino, ki ni več aktualna, ga bo povezava vodila v arhiv vsebin, kjer bo jasno navedeno, da gre za arhivsko vsebino," poudarjajo na ministrstvu.

Med iskanjem informacij na spletu lahko uporabniki v določenih primerih trenutno naletijo na stran, ki jih obvesti, da je bila vsebina preseljena in da ima uporabnik na voljo tri načine, kako priti do informacij, ki jih želi. Vsebino lahko uporabnik poišče na portalu gov.si, za iskanje uporabi iskalnik na portalu gov.si ali pa vsebino poišče v arhivu spletišč, kjer so statični posnetki strani organov državne uprave. 

Ukinjena spletna mesta so v celoti dosegljiva v arhivu spletišč, kar pomeni, da lahko uporabnik vsebino, ki ni bila prenesena na gov.si, najde v arhivu.

Foto: PrtScr gov.si gov.si prenos

Nova stran za enostaven in hiter dostop do informacij

"Namen osrednjega spletnega mesta je uporabnikom na enem mestu omogočiti enostaven in hiter dostop do celostnih, posodobljenih in verodostojnih predstavitvenih informacij o državni upravi, kar povečuje transparentnost delovanja državne uprave," o novem spletišču pravijo na ministrstvu.

Vsebine so predstavljene na enoten način, z enotno strukturo in v uporabniku prijaznem jeziku. Vsebine so na gov.si vnešene na enem mestu in zagotovljene na več straneh, kar zmanjšuje možnost napak in neažurnosti. Izboljšali so tudi dostop za uporabnike z različnimi napravami (mobilni telefoni, tablice) in ranljive skupine. 

Na strani so zbirke, kjer lahko uporabnik na enem mestu pridobi npr. informacije o prostih delovnih mestih, javnih razpisih. Kot popotnik lahko pridobi v zbirki države informacije o državi, v katero potuje. "Vse vsebine so predstavljene tudi v vsebinskih sklopih (npr. kultura, zunanje zadeve, kmetijstvo, gozdarstvo in hrana). Tako uporabniku ob iskanju informacij ni treba vedeti, katero ministrstvo je pristojno za vsebino," opišejo eno od novosti. "Različni organi, ki delujejo znotraj enega vsebinskega sklopa pa se morajo med seboj povezati in vsebino skupaj predstaviti na celosten in uporabniki razumljiv način, kot je to na primer trenutno aktualno področje štipendij."

Projekt prenove in optimizacije spletnih mest državne uprave je stekel 20. marca 2016. Nosilec projekta je Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Uradom vlade RS za komuniciranje, v projekt pa so aktivno ključeni vsi organi državne uprave. Ključna cilja projekta sta vzpostavitev osrednjega spletnega mesta gov.si in delovanje enotne uredniške politike z enotno ekipo urednikov v državni upravi in enotnimi standardi. Projekt bo stal 521.600 evrov, od tega bo 417.280 evrov evropskih sredstev. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:50 16. September 2019.

    Metanja denarja skozi okno. Že prej je obstajala ena vstopna točka v spletne stran države, ki še sedaj poseka to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.