Strankam globe zaradi napak v financiranju

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Od 12 revidiranih strank sta tedaj pozitivno mnenje za poslovanje v letu 2014 dobili le ZaAB in zunajparlamentarna SLS, ostale pa so zaradi različnih kršitev dobile mnenje s pridržkom.
Oglej si celoten članek

Praktično vse politične stranke, za katere je računsko sodišče opravilo revizijo poslovanja v letu 2014, bodo zaradi kršitev zakona najverjetneje doletele globe. Računsko sodišče bo namreč v kratkem zoper njih na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožne predloge, je potrdil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

PREBERITE: Skrivali prispevke, oglaševali po domače

Računsko sodišče je namreč pred slabim mesecem, prvič po spremembah zakona o političnih strankah, objavilo revizijska poročila o pravilnosti poslovanja političnih strank, ki so imele leta 2014 poslance v DZ. Od 12 revidiranih strank sta tedaj pozitivno mnenje za poslovanje v letu 2014 dobili le ZaAB in zunajparlamentarna SLS, ostale pa so zaradi različnih kršitev dobile mnenje s pridržkom.

Različne kršitve

Računsko sodišče je tedaj preverjalo skladnost poslovanja strank z zakonom o političnih strankah ter z zakonom o volilni in referendumski kampanji. Pri strankah je ugotovilo različne kršitve. Med drugim so stranke dobivale prispevke pravnih oseb, napačno prenašale sredstva med računi, prejemale nedovoljena posojila ali niso razkrile vse prispevkov fizičnih oseb, ki presegajo višino povprečne plače.

Takšna je zakonska obveznost

Sedaj pa je po poročanju spletnega portala 24ur računsko sodišče spisalo obtožne predloge, ki jih bo še ta mesec junija posredovalo ljubljanskemu okrajnemu sodišču za kar 11 od 12 revidiranih strank. To je potrdil tudi predsednik računskega sodišča Vesel, ki je dejal, da so obtožni predlogi "praktično vloženi".

Dodal je še, da so to morali storiti, ker je to zakonska obveznost in računsko sodišče nima možnosti lastne presoje, ali so za vložitev obtožnih predlogov pogoji izpolnjeni ali ne. Prav tako po njegovem mnenju verjetno tudi ljubljansko okrajno sodišče, ki je pristojno za odločanje o prekrških na tem področju, nima izbire in bo moralo izreči globe, četudi najnižje zagrožene.

"Neživljenjska zakonodaja"

A tudi te so po Veselovih besedah za nekatere prekrške enormne, zakonodaja pa je neživljenjska, na kar so opozorili tudi že ob izdaji revizijskih poročil. Zato je Vesel že tedaj državnemu zboru posredoval predloge za potrebne spremembe zakona o političnih strankah ter zakona o volilni in referendumski kampanji.

Kot je še pojasnil Vesel, so dobili odzive posameznih strank, ki so v veliki večini njihove predloge podprle. "Sicer pa mi nismo točka, na kateri bi stranke iskale konsenz z računskim sodiščem, ampak ga morajo poiskat med sabo," je dodal. Hkrati meni, da bo sedaj hitro prišlo do ukrepanja, saj bodo izrečene globe "zelo razburile slovensko politično sceno".

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:59 7. Junij 2016.

    KAKO KRVAVO sds POTREBUJE PROVIZIJE OD PATRIJE

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.