Stroka izraža podporo Trop Skazovi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Izbira Alenke Trop Skaza za kandidatko za ministrico za zdravstvo je naletela na odobravanje med predstavniki stroke.
Oglej si celoten članek

V zdravniški zbornici zaupajo izbiri premierke, da za vodenje zdravstvenega resorja predlaga Alenko Trop Skaza. Opozarjajo pa, da bo prevzela morda najtežji resor v vladi. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pa meni, da kandidatka zelo bistro gleda na situacijo v zdravstvu in "nima namena ministrovati, če ne bo mogla uresničiti ničesar".

Tako bo Trop Skazova očitno "vzpostavila takšne pogoje, da bo lahko kaj naredila", je Kuštrin ocenil za STA. "Če bo izposlovala, da bodo stranke upoštevale tiste pogoje, ki jih bo ona postavila za uspešno ministrovanje, bo uspešna in ji bomo stali ob strani," je dejal.

"Premierka se je pravilno odločila"

Podporo in pomoč ji obljubljajo tudi v zdravniški zbornici. Predsednik zbornice Andrej Možina je za STA dejal, da bodo novi ministrici "z znanjem in izkušnjami v pomoč pri vzpostavljanju evropsko primerljivega zdravstvenega sistema".

Sicer pa Možina meni, da se je z iskanjem zdravstvenega ministra predolgo odlašalo, a da je kandidatka Trop Skazova pokazala "veliko željo in pripravljenost prevzeti morda najtežji resor v vladi". Premierki Alenki Bratušek zaupajo, da se je pravilno odločila glede kandidatke, "ki bo kos zahtevni preobrazbi slovenskega zdravstva, ki je iz dneva v dan v težji situaciji".

Praktikum jo bo podprl

Predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič pravi, da na podlagi prebranega v medijih ne vidi posebnih razlogov, zaradi katerih Trop Skazova ne bi bila primerna za ministrico za zdravje.

"V sindikatu jo bomo podprli, kot bi podprli vsakega kandidata za ministra, ki se je temu pripravljen stoodstotno posvetiti in poprijeti za delo," je dejal za STA. "Če bo upoštevala nasvete stroke, ki je analizirala razmere v zdravstvu in že v celoti izdelala predloge rešitev ter upoštevala interese bolnikov, menim, da bomo dobro sodelovali," pravi.

Muževič se strinja, da do konca mandata ni več veliko časa. Po njegovem mnenju tudi zaradi resnih nesoglasij znotraj koalicije ne moremo pričakovati zdravstvene reforme. Zato pozdravlja izjavo Trop Skazove, da ne bo šla z glavo skozi zid, ampak bo raje naredila nujne korake za stabilizacijo zdravstvene blagajne.

Za dobro leto, kolikor je še do konca mandata te vlade, po prepričanju Muževiča potrebujemo le stabilizacijo oziroma dokapitalizacijo zdravstvene blagajne, ne pa nujno tudi zdravstvene reforme. "Denar bo moral priti iz drugih virov. Zakonodaja sicer tega trenutno ne omogoča, a bo treba takoj spremeniti zakonodajo, zdravstveno blagajno za letos dokapitalizirati in v tem času najti notranje rezerve, kar pa je predvsem naloga ministrstva za notranje zadeve prek preganjanja korupcije," pojasnjuje Muževič.

Šele zatem, z reformo pa lahko naredimo zdravstveno blagajno vzdržno za desetletja, meni. "Reforma v letu in pol ni nerealna, ni pa tudi nujno potrebna, da se zadeve stabilizirajo, da javni zdravstveni sistem ne bi razpadel že letos," poudarja Muževič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:51 14. Februar 2014.

    Alije potrebno, da je minister iz stroke?????

  • 09:38 14. Februar 2014.

    O božjem kraljestvu in socialni nepravičnosti<br />Ko govorimo o distribuiranju bogastva med ljudmi, je naše zaznavanje realnosti bistveno drugačno od …

  • 08:56 14. Februar 2014.

    Zavajanje javnosti, podpirajo jo stari lobisti, ki se bodo še bolj razširili.<br />Žena lastnika Molliera-operacijske mize...<br />Jao ljudstvo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.