Štrukelj že opleta z referendumom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vlada sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih. Pripombe sindikatov le vzeli na znanje, sodniki ne bodo dobili višjih plač – vse, ker ni časa, pred vrati je nova bančna kriza, pojasnil minister Gaspari. V konfederaciji sindikatov grozijo s "taktičnim" referendumom.
Oglej si celoten članek

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj predlaga, naj se tiste stranke, ki nameravajo zakon podpreti, zavežejo, da v prihodnjem letu ne bodo enostransko posegale v plače v javnem sektorju. Le na ta način bi sindikati lahko pristali na "totalno zamrznitev" v letu 2012, pravi.

Če pa takšne zaveze ne bo, kar je po Štrukljevih besedah zelo verjetno, bo predvidoma sledilo taktično zbiranje 2.500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma. Ta postopek bo namreč onemogočil, da bi zakon začel veljati.

Črne napovedi

Minister za razvoj Mitja Gaspari je obrazložitev vladnega sprejema zakona o interventnih ukrepih začel s črnimi napovedmi.

"Obstaja velika možnost, da se vrne bančna kriza in zato se je treba pripraviti. Prej smo hodili zlagoma po stopnicah na tobogan, zdaj smo se usedli na tobogan, sledi le še vožnja navzdol," je ponazoril situacijo, v kateri je evropsko in z njo tudi slovensko gospodarstvo.

Opozoril je, da je ukrepanje nujno, saj ni mogoče oceniti, kakšna bo rast, kako se bodo širili dolgovi ...  Ta vlada pa po njegovih besedah ni pripravljena prevzeti odgovornosti za neukrepanje: "Vlada je zato zakon sprejela in ga pošilja v parlament po nujnem postopku."

Odločitev je tako zdaj na poslancih, Gaspari pa meni, da bi bilo treba ukrepe "nujno sprejeti in ne čakati na volitve, saj bi bila lahko situacija še veliko slabša". Opozarja, da bi bilo nesprejetje takega zakona neodgovorno. "Časa za kvalitetno ukrepanje je zelo malo," je dejal in spomnil na nove napovedane grožnje s pobudami za referendum.

 

Sodniki denarja ne bodo videli

Interventni zakon s socialnimi partnerji ni usklajen, v večini je javnosti že znan. Danes so odločili še, da brez denarja kljub odločbi ustavnega sodišča o uskladitvi ostajajo sodniki. Gaspari je dejal, da se z odločbo sodišča sicer strinjajo, vendar pa zdaj ni finančnih zmožnosti za realizacijo.

Izplačila sodnikom se zamrznejo na stanju, kakršno je danes, ko bodo razmere dopuščale, bodo izplačila lahko realizirali, je še pojasnil minister Aleš Zalar. "Izpolnili smo odločbo sodišča, hkrati pa smo izpolnili pričakovanja sindikatov," je dejal, hkrati pa pričakuje, da bodo sodniki sprejeli brez upora sprejeli njihovo odločitev, saj je bila usklajena s sodnim svetom.

Mnenja sindikatov pa so "vzeli na znanje, vendar trenutno ne zadosti potrebam, ki jih imamo v javnofinančni poziciji".

V interventnem zakonu je med drugim zapisano, da se plače v javnem sektorju prihodnje leto ne bi uskladile z inflacijo, regres bi ostal na ravni letošnjega. Zamrznjena bi bila tudi napredovanja javnih uslužbencev. Neusklajene bi ostale še pokojnine in transferji posameznikom in gospodinjstvom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 04:44 7. Oktober 2011.

    tukaj ne bo kruha mafija ne misli odstopit...preveč je njim lepo , narod je pa butast ..

  • 16:40 6. Oktober 2011.

    Pa saj ni nič novega. Odkar smo se osamosvojili in nato šli še v EU, samo še tonemo. V koliko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.