Študentje na neakreditiranih programih bodo diplomirali

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Nova ministrica za izobraževanje za študente, ki so se vpisali na programe, za katere visokošolski zavodi niso podaljšali akreditacije, napoveduje spremembo zakonodaje.
Oglej si celoten članek

Nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar bo za rešitev problematike študentov, ki so se vpisali na programe brez akreditacij, predlagala sprembo Zakona o visokem šolstvu po nujnem postopku."Nujno je zaščititi pravice študentk in študentov, " so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kjer poudarjajo, da bo zakonska sprememba taka, da zaradi nepodaljšanja akreditacij študentje ne bodo nosili nobenih posledic.

Študentje so se v prvi letnik vpisali v akreditiran študijski program,  vpisan v razvid visokošolskih zavodov, niso pa bili informirani, da visokošolski zavod nima namena vložiti vloge za podaljšanje akreditacije.

ŠOS napoveduje tožbe

Gre za šest programov Univerze v Ljubljani in dva programa Univerze na Primorskem, oškodovanih pa je okoli dvesto študentov. Predsednik Študentske organizacije Žiga Schmit je napovedal tudi tožbe, če bo to edina možnost zaščite pravic študentov. "Ključno je, da se ne glede na vse okoliščine zagotovi pravice oškodovanim študentom in zagotovi javno veljavnost njihovih diplom. V kolikor vsi deležniki ne dosežejo dogovora o načinu rešitve, na ŠOS ne bomo oklevali z vložitvijo odškodninskih tožb zoper odgovorne," pravi Schmit.

Pravico imajo do dokončanja študija

Rešitev so iskali tudi na Rektorski konferenci, kjer so predlagali dopolnitev zakonodaje, po kateri bi imeli študenti, vpisani v program v času veljavnosti akreditacije, pravico končati študij na tem programu tudi po izteku akreditacije. Predlagana rešitev je po oceni rektorjev primerljiva z zakonsko ureditvijo glede dokončanja študija študentov, ki so se ob prehodu na nove študijske programe vpisali v visoko šolstvo po študijskih programih, ki še niso bili bolonjski.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.