Študentje šefom ne zaupajo

Foto: Žurnal24 V sredinih demonstracijah je bilo za več kot 20.000 evrov škode. (Foto: Nik Rova
ŠOUL. Zaradi bojazni pred pozivi k odstopu predsedstva so odpovedali sejo zbora. ŠOS. Funkl: Ko mački stopiš na rep, zacvili. Obljublja spremembe aktov.
Oglej si celoten članek

Kot posledica izgredov na sredinih študentskih demonstracijah so se na socialnem omrežju Facebook okrepile skupine, ki k odstopu pozivajo voditelje študentskih organizacij.

Napake v organizaciji

Trajanje shoda. Shod je uradno trajal vsaj štiri ure.

Preprečevanje. Ko je Katja Šoba (po navedbah ŠOS) pozivala protestnike, naj prenehajo izgrede, tega ni bilo mogoče niti slišati niti videti.

Dijaki. Številni udeleženci, sodeč po odzivih, niso točno poznali namena protesta.

K odstopu naj bi nekateri študenti na včerajšnji seji študentskega zbora nameravali pozvati vodstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOUL). Prav zato je predsednik zbora sejo še pred začetkom odpovedal.

Očitki nasprotnikov Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), ki se pojavljajo na spletu, so uperjeni proti preveliki količini sredstev, ki jih ŠOZ prejema z naslova študentskega dela (razdelitev sredstev smo prikazali v shemi).

Organizacijam očitajo tudi negospodarno porabo denarja.

Spremembe počasi
Po mnenju Marka Funkla, predsednika Zveze ŠKIS, bi bilo “nekatere stvari v ŠOS zagotovo treba spremeniti”. Pri tem v ŠOS ves čas poudarjajo, da so tudi sami za povečan nadzor študentskega dela, čeprav se zavedajo, da bi ta tudi njim zmanjšal sredstva iz koncesijskih dajatev.

Na vprašanje, zakaj torej niso že v preteklosti zagovarjali poostritve nadzora, Funkl odgovarja: “Verjetno je nekaj resnice v reku: ko mački stopiš na rep, zacvili. Vendar zakon o malem delu ni le zakon, ki zmanjša sredstva organizacijam, pač pa je po mojem mnenju res slab zakon, ki slabša položaj študenta in dijaka.”

Glede spremembe študentske ustave in drugih aktov je Funkl povedal, da so pred kratkim imenovali novega vodjo skupine in člane. “Želja je, da čim prej damo skupaj informacijo, kaj sploh želimo spremeniti,” pravi. Do začetka poletja naj bi po njegovem te smernice tudi pripravili.

Foto: Žurnal24 Danijel Bandelj, nekdanji predsednik ŠOS in razrešeni član skupine za spremembe aktov, je sicer že pred časom na spletu objavil osnutek sprememb študentske ustave. “Ne verjamem, da se je skupina od moje razrešitve sploh sestala,” pravi.

ŠOS nima podpore vseh
Okrepitev skupin proti študentskim organizacijam je na spletu zaznal tudi Žiga Krušič, predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani, prav tako predstavniškega telesa študentov. “To samo po sebi pove, da v ŠOS očitno nimajo podpore vseh študentov,” pravi.

Bandelj razočaran
Bandelj, ki se je kot opazovalec udeležil sredinega protesta, je podprl antidemonstrante. “Zahteve, usmerjene ne le proti malemu delu, pač pa tudi proti študentskemu delu, se mi zdijo smiselne. Torej – da bi se študenti ob izdatnih štipendijah bolj posvetili študiju,” meni.

V svojem mandatu je tako predlagal sklep, da odbor za socialo preuči možnost uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka za vse študente in brezposelne v sistem socialne ureditve. “Z razočaranjem ugotavljam, da ni bilo naklonjenosti za iskanje rešitev v teh smeri,” dodaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.