Študentov še ne bo

Iz današnje izdaje dolenjskega Žurnala: Fakulteta za turizem. Študentov letos še ne bo v Brežice. Ivan Molan: država namerno zavlačuje.
Oglej si celoten članek

Maribor, Brežice. “V študijskem letu 2011/2012 dodiplomski študij zagotovo ne bo stekel, upamo pa na pravočasno akreditacijo magistrskega študijskega programa in njegov start v oktobru 2011,” je na naše povpraševanje odgovoril Bojan Kurež, tajnik Fakultete za turizem Univerze v Mariboru.

Fakulteta
Samo v Brežicah.
Sprva je bilo predvideno, da bo sedež fakultete v Brežicah, enota pa v Murski Soboti. A Murska Sobota je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev od namere odstopila, zato bo stroške delovanja fakultete do prvih diplomantov zagotavljala občina, ki je morala prispevati tudi prostore. Že prejšnjo jesen bi morala fakulteta vpisati po 90 rednih in izrednih študentov.

O fakulteti za turizem se v Brežicah govori že nekaj let in študijski programi bi že morali teči, a se znova zapleta.

Kriva je nacionalna agencija
Fakulteta za turizem je imela že v začetku lanskega leta pripravljene vloge za akreditacijo visokošolskega in univerzitetnega študijskega programa prve stopnje ter magistrskega programa druge stopnje. “Novoustanovljeni nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) v zakonsko predpisanem roku, to je do 1. maja lani, žal ni uspelo pripraviti in sprejeti novih meril za akreditacijo študentskih programov; sprejela jih je šele 18. novembra,” je pojasnil Kurež. “Ker Nakvis ni sprejel novih meril, fakulteti ni uspelo pravočasno akreditirati svojih programov, zato jih v novem študijskem letu še ne bo mogla izvajati,” je začarani krog razložil tajnik. Upa, da bo Nakvis do aprila akreditiral vsaj magistrski študijski program druge stopnje, da bi ga lahko začeli izvajati to jesen.

Mislim, da gre za namerno zavlačevanje, za centralizacijo države, ki ne dovoli, da bi se visoko šolstvo razvijalo tudi v drugih krajih.
Brežiški župan Ivan Molan

Kriva je država
Mislim, da gre za namerno zavlačevanje, za centralizacijo države, ki ne dovoli, da bi se visoko šolstvo razvijalo tudi v drugih krajih,” je ogorčen župan Ivan Molan, prepričan, da država s tem ščiti velike univerze. “Pravijo, da o tem odloča neodvisna komisija, a jaz to težko verjamem,” meni in dodaja, da v Brežicah nastaja velika škoda. “Ne gre le za stavbo SDK, ki smo jo temeljito obnovili za potrebe fakultete, ki bi morala biti zdaj že polna študentov – gre tudi za denar, ki smo ga vložili v pripravo programov,” je naštel. Stavbi sredi mesta naj bi pozneje dodali prizidek. “To je bil dolgoročni načrt, a za zdaj o tem ne razmišljamo, saj je še ta stavba prazna,” zaključuje župan.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.