"Študentsko delo je postalo nekonkurenčno"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zaradi višjih koncesijskih dajatev, ki od 1. julija veljajo za študentsko delo, so študentje ob del zaslužka, pričakovati pa je tudi, da se bo v gostinstvu, turizmu in na prireditvah vrnilo plačevanje na roko.
Oglej si celoten članek

Čeprav zakon za uravnoteženje javnih financ strošek povišanja dajatev za študentsko delo nalaga delodajalcem, največ posledic občutijo študentje, ki imajo ponekod že nižje urne postavke. "Do prenašanja podražitev v nižje urne postavke prihaja pri tistih delodajalcih, ki imajo z letnimi načrti fiksirane svoje proračune za študentsko delo, ter pri malih delodajalcih, ki so stroškovno in likvidnostno že tako na robu preživetja," je za Dnevnik dejal Sebastjan Česnik iz e-študentskega servisa.

Vrnilo se bo plačevanje na roko

Ker so stroški študentskega dela primerljivi z avtorskimi honorarji, nekateri delodajalci študentom predlagajo, naj se raje odločijo za slednje, saj bodo v tem primeru pri dohodnini del dajatev dobili povrnjen.

Študentski servisi ob tem opozarjajo, da bo manjše število študentskega dela, h kateremu bo prispevala tudi omejitev študentskega dela v javni upravi, vodilo v njihov propad, v določenih panogah – gostinstvu, turizmu in na prireditvah – pa se bo vrnila praksa plačevanja na roko. "Študentsko delo je postalo nekonkurenčno," opozarja Nataša Zorec iz drugega največjega študentskega servisa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:30 28. Junij 2012.

    to so rezultati Majerjevih spodkopavanj pri Pahorjevih reformah,<br />na koncu nastradajo študentje, kriv za to pa bo prejšnji predsednik vlade.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.