Sunkovita rast investicij v Poljsko

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Tuje neposredne investicije v poljsko gospodarstvo so v prvih petih mesecih znašale 5,1 milijarde evrov, kar je 75 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.
Oglej si celoten članek

Poljska je s tem postala največja prejemnica tovrstnih naložb v regiji v prvem polletju. Poljska upa, da bo iz naslova tujih neposrednih naložb v njeno gospodarstvo letos steklo 10 milijard evrov.

Večino tujih neposrednih naložb v obdobju od januarja do konec maja so ustvarile ameriške družbe, sledile so jim britanske in nemške. Tuje družbe so večinoma vlagale v zunanje izvajanje, razvoj in raziskave ter letalski in strojni sektor.

Svetovalna hiša AT Kearney Poljsko po privlačnosti poslovnega okolja za tuje vlagatelje uvršč na šesto mesto, takoj za Nemčijo. Ti dve državi sta bili tudi edini evropski tako visoko na lestvici.

Tuje neposredne investicije so lani v luči svetovne gospodarske krize dosegle 8,3 milijarde evrov, potem ko so leto prej znašale 10,9 milijarde evrov. V letu 2007 pa je Poljska iz tega naslova zabeležila rekordnih 16,67 milijarde evrov.

Poljska je bila sicer edina članica Evropske unije, ki je v letu 2009 ohranila gospodarsko rast- bruto domači proizvod (BDP) se je na letni ravni namreč okrepil za 1,8 odstotka. Za letos je vlada napovedala med tri- do 3,5-odstotno gospodarsko rast.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.