Super luna: Pojdite ven in poglejte v nebo

Foto: EPA
Foto: EPA
Luna bo ponovno tako blizu Zemlji šele leta 2034.
Oglej si celoten članek

Ko se bo znočilo, se odpravite ven, poglejte v nebo in mogoče jo boste videli  v vsej njeni veličini. Sicer bodo največ videli Primorci, saj jim vremenoslovci napovedujejo jasno vreme, najbolj oblačno pa bo na Notranjskem. 

Gre za pojav, pri katerem se polna luna znajde bližje Zemlji kot običajno ter je zato videti večja.

Kdaj pa naj jo opazujemo?

Ob Sončevem zahodu(16.30) oziroma kmalu po tem, ko bo všla (7.03) kar je sicer štirideset minut po Sončevem vzhodu jutri zjutraj. Polna luna bo nastopila ob 14:52 po srednjeevropskem času, v perigeju pa je približno dve uri in pol prej.

Od kod ime  "super luna"?

Po navedbah portala Vesolje je "super luna"  ime, ki so ga mediji začeli uporabljati leta 2011, ko je bila 19. marca polna luna v bližini perigeja. Perigej je točka, kjer se nebesno telo (v našem primeru Luna) najbolj približa Zemlji.

Današnja luna bo torej zanimiva, ker bo po 70 letih najbližje Zemlji, kar pomeni, da bo večja in svetlejša; strokovnjaki pravijo, da bo za 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša od polne lune. Sicer pa jo poglejte, prebivalci Sydneya so jo zaradi jasnega neba z opazovali z velikim občudovanjem.

Vpliv Lune na prometne nesreče

Velikokrat slišimo, da polna luna vpliva na večje število hudih prometnih nesreč. Kaj bo šele danes, ko je na nebu super luna

Strokovnjak iz astronomije Primož Kajdič je trditev ovrgel in sicer s strokovnim člankom, kjer je analiziral število prometnih nesreč v Sloveniji  v času luninih men od od janurja leta 1995 do 30. junija 2010.

Kot je ugotovil, se je v tem obdobju (5845 dni) zgodilo 635,271 prometnih nesreč, od tega 3.984 s smrtnim izidom: "Primerjava z Luninimi menami je pokazala, da je povprečno število prometnih nesreč v dneh, ko je Luna polna enako povprečnemu številu nesreč v ostalih dneh, kar pomeni, da ni nobenega indica, ki bi kakor koli kazal na to, da bi Luna imela kakršen koli vpliv dogajanje v prometu," je omenjeni strokovnjak zapisal v strokovnem članku. Prometne nesreče v Sloveniji - vpliv Luninih men

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:31 14. November 2016.

    družba v kateri živimo nas je že tako odtujila od narave, da praktično ničesar več (po mnenju strokovnjakov, ki se …

  • 15:58 14. November 2016.

    Zanimivio. Kako leto nazaj se je tudi reklamiralo super luno. Pa čez par let se jo bo zopet, kot je …

  • 15:48 14. November 2016.

    Ker bo luna ponovno tako blizu Zemlji šele leta 2034, je danes idealna priložnost, da si jo ogledate.............................Zemlja 2034 ??????????????????????????????????????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.