Svečka za spomin in za Varno pot

Foto: Žurnal24 Zale svecke prvi november BOBO

Your browser doesn’t support HTML5 video

Ob dnevu spomina na mrtve smo preverili, koliko Slovenci obiskujemo grobove in kako bo letos porabljen izkupiček od dobrodelne prodaje sveč na Žalah.
Oglej si celoten članek

Posebna prometna ureditev
V okolici pokopališča Žale sicer tudi letos velja posebna prometna ureditev, in sicer do 23. ure danes. Parkiranje je možno na petih parkiriščih v okolici Žal in na desni polovici enosmerno urejene Tomačevske ceste od Titove ceste do upepeljevalnice. Na preostalem delu Tomačevske ceste do Clevelandske promet poteka dvosmerno. Na odseku Tomačevske ceste v smeri Kranjčeve ulice je promet urejen enosmerno. Posebni vozni redi veljajo tudi za mestni potniški promet.

Na Žalah so letos otvorili žarni del, in sicer 1500 polj. Samo pokopališče pa so podaljšali toliko, da naj bi zadostovalo za naslednjih 15 let.

Novi smetnjaki za sveče
V preteklih dneh je obiskovalce po pokopaliču prevažalo tudi posebno vozilo, danes pa tega zaradi številnih pričakovanih obiskovalcev ne bo. Na Žalah, kjer so letos znova povečali pokopališče, so zadovoljni s kulturo obiskovalcev: "Ljudje imajo dober odnos do pokopališča, ne zasledimo vandalizma ali odmetavanja smeti. Kart se tiče pa rož in sveč, ki po dnevu mrtvih ostajajo na pokopališču, pa bomo problematiko delno rešili z novimi smetnjaki za sveče," pravi direktor Žal, Bojan Lepičnik.

Foto: Žurnal24

Rože in sveče, ki so v teh dneh preplavile grobove, bodo tam ostale nekaj časa. Nato bodo nenevarne odpadke (rože) odpeljali na deponijo, sveče pa bodo letos prvič zbirali ločeno.

Sveče za Varno pot
Letošnji izkupiček od dobrodelne prodaje sveč bo pripadel Zavodu Varna pot. Lepičnik pričakuje, da bodo zbrali okrog 3000 evrov. Sredstva bo Zavod porabil na psihosocialnih delavnicah. Te so namenjene tistim, ki premagujejo duševno stisko zaradi poškodb ali smrti v prometni nesreči.

Ta psihosocialna pomoč žrtvam prometnih nesreč je sicer prva specializirana in širša tovrstna pomoč v Sloveniji. Vodja projekta, Katja Blatnik to pojasnjuje tako: "Menimo, da so žrtve prometnih nesreč specifična skupina, ne moremo jih dajati v isti koš kot žrtve drugih nesreč."

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.