Svet OI imenoval Štriblar Kisičevo kljub nezakonitim izplačilom nadur

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Inšpekcija je potrdila nezakonita izplačila nadur nekdanji pomočni za pravne zadeve Zlati Štiblar Kisič. Svet OI jo je kljub temu imenoval za novo generalno direktorico Onkološkega inštituta. Če vlada k imenoanju ne bo dala soglasja, so člani sveta pripravljeni odstopiti.
Oglej si celoten članek

Svet Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana je izbral novega generalnega direktorja. 9. septembra je svet z mesta direktorja razrešil Janeza Remškarja. Za novo generalno direktorico so imenovali Zlato Štiblar Kisić, ki je v preteklih dveh mesecih vodila inštitut kot v. d. generalnega direktorja. Končno besedo pri imenovanju mora dati še vlada.

Remškar proti Štiblar Kisičevi

Prijavljeni so bili štirje kandidati,sedanja vršilka dolžnosti generalnega direktorja Zlata Štiblar Kisić pa je veljala za glavno favoritko. Štiblar Kisičevi, ki je bila Remškarjeva pomočnica za pravne zadeve, je ta očital nepravilno izplačane nadure, zaradi česar ji je grozila tudi izredna odpoved, a je svet po razrešitvi Remškarja postopek proti njej ustavil.

Inšpektorat: za izplačilo nadur bi bilo potrebno soglasje ministrstva

Inšpekcijski nadzor je nezakonito izplačilo nadur potrdil, Onkološki inštitut pa je zapisnik prejel včeraj, torej dan pred imenovanjem novega direktorja. Zlata Štiblar Kisič naj bi tako po ugotovitvah inšpektorjev nezakonito prejela  3350 evrov neto. Kot ugotavlja inšpektorat, bi bilo za izplačilo nadur potrebno soglasje ministrstva.

 "Dejstvo je, da je sestavljen šele zapisnik o inšpekcijskem pregledu, zoper katerega ima OI pravico vložiti ugovor na Inšpektorat za javni sektor. Torej listina ni dokončna in še ne velja," odgovarja Štiblar Kisičeva. Poudarja, da bi za pridobitev soglasja, če je to v resnici potrebno, odgovoren Remškar "in je torej postopek sprožil sam proti sebi."

Remškar poročilo dobil preden je bilo poslano na OI

Štiblar Kisičeva je prav tako obveščena, da je zapisnik inšpektorata, še preden ga je prejel OI, prejel nekdanji direktor Janez Remškar, ki naj bi o tem obvestil tudi nekatere novinarje. "Dejstvo, da je J. Remškar prejel zapisnik o inšpekcijskem pregledu, še preden je bil vročen meni oz. Onkološkemu inštitutu, kaže na  zlorabo položaja inšpektorja oz. nekoga od tam zaposlenih, ki je Remškarju, ki ni stranka v postopku, izročil zapisnik še preden sem ga prejela sama," je Štiblar Kisičeva zapisala v sporočilu za javnost. 

Opozarja tudi na pravno mnenje, ki ga je za OI izdelal pravnik Rajko Pirnat iz katerega izhaja, da  za nadurno delo pomočnikov direktorjev po Uredbi ni potrebno soglasje. Pirnatovega mnenja inšpektorat ni upošteval.

"Na mojo kandidature poročilo inšpektorata ne more vplivati"

"Ker gre  enostransko in osamljeno tolmačenje inšpektorja, na drugi strani pa razpolagamo z obširnim in pravno obrazloženim  mnenjem  Inštituta za javno upravo pri Pravni fakulteti, ki je nedvomno avtoriteta na področju tolmačenja predpisov s tega področja, bo moralo  biti to vprašanje razčiščeno na višjem nivoju in za celoten slovenski prostor enotno,  zato ta postopek ne more vplivati na mojo kandidaturo za generalno direktorico OI," je pred imenovanjem dejala  Štiblar Kisičeva. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 14:45 8. Januar 2016.

    Cmerar je izjavil, da bodo delali pregledno in pošteno. Še eden izmed neštetih primerov kredibilnosti in poštenosti slovenskih cmeralistov z …

  • 14:33 8. Januar 2016.

    Samo tole: vrana vrani....<br />Sami jebeni lopovi,profesorji,zdravniki(ne prav vsi,da ne bo pomote,Brecljev je tudi nekaj,čeprav zelo malo),da o politikih sploh …

  • 14:17 8. Januar 2016.

    Iščem službo kriminalca,a ma gdo kaj zame?Pa saj to je res že pokvarjenost<br />do kosti.Pošteni plačujemo davke in nas dajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.