Svetlik z Jankovićem

Sestanek. Ministrstvo za delo bo “v najkrajšem možnem času” pripravilo sestanek z MOL. Iskali bodo rešitev za spomenik vsem žrtvam vojn.
Oglej si celoten članek

Projekt postavitve spomenika vsem žrtvam vojn, za katerega je komisija pod vodstvom Spomenke Hribar predlagala lokacijo pri Kongresnem trgu (Južni trg), se bo morda premaknil po sestanku med predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) in Mestno občino Ljubljana (MOL). Na predlagani lokaciji so zdaj garaže državnega zbora (DZ), ki zanje pričakuje nadomestilo, MDDSZ pa teh sredstev nima. Na sestanku - ta naj bi bil v kratkem - naj bi poskušali najti rešitev.

V novi podzemni garaži?
Na vprašanje, ali bodo rešitev iskali za nadomestne garaže ali ali za drugo lokacijo za spomenik, nismo dobili povsem jasnega odgovora. “Pogovor bo tekel o konkretnih rešitvah, povezanih s postavitvijo osrednjega spomenika žrtvam vojn na lokaciji Južnega trga,” pravijo na MDDSZ.

Janez Koželj, podžupan MOL, je povedal, da je lokacija v osi Južnega trga, kjer naj bi postavili tudi Slovensko narodno gledališče, po mnenju komisije najbolj primerna zaradi bližine zgodovinskega Kongresnega trga, ki ga bo MOL leta 2011 v celoti preuredila oziroma obnovila. “Na sestanek še čakamo,” je dejal. Vprašanje, ali bi MOL državnemu zboru ponudila parkirne prostore v novi garažni hiši po ugodnejši ceni, pa je ostalo neodgovorjeno.

“Lokacija pri Kongresnem trgu je optimalna,”
je prepričana Spomenka Hribar, o načrtovanem sestanku pa nič ne ve.

Zaparkirano
Lokacija. Na njej ima prostor 14 službenih vozil DZ in eno vozilo državnega sveta. Na zemljišču je še 32 parkirnih prostorov, nekaj pisarn in prostor za pranje vozil. Ocena. Letni stroški najema za tovrstno nepremičnino (brez stroškov varovanja) bi znašali 253 tisoč evrov, pri čemer so v DZ stroške parkiranja upoštevali le za enajst mesecev.

Gantar sprašuje Svetlika
“Je ministrstvo oziroma vlada že našlo ustrezno rešitev oziroma, ali je lokacija sploh še v ožjem izboru možnih lokacij za postavitev spomenika?” je Pavel Gantar, predsednik državnega zbora 6. oktobra vprašal Ivana Svetlika, ministra za delo, a odgovora še ni dobil.

MDDSZ je na DZ namreč naslovilo prošnjo, naj mu neodplačno prenese pravico upravljanja z nepremičninami, ki so na lokaciji ob Kongresnem trgu. A kolegij DZ je julija sklenil, da nepremičnino lahko odstopijo le, če dobijo ustrezno nadomestno nepremičnino ali zagotovitev proračunskih sredstev zanjo v vsakem proračunskem letu (253 tisoč evrov letno).


Neporabljeni denar

MDDSZ je za postavitev spomenika letos imelo na voljo 250 tisoč evrov. S finančnim ministrstvom se bodo poskusili dogovoriti, da se “sredstva, ki iz objektivnih razlogov niso bila porabljena letos, v ta namen zagotovijo v letu 2011”, je povedal Uroš Prikl z MDDSZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.