Svetlik za povečanje stopnje zaposlenosti

Foto: Žurnal24 Ivan Svetlik je pojasnil, da je v novem rebalansu proračuna za področja, ki jih
Tudi kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve je z devetimi glasovi za in tremi proti uspešno prestal "zaslišanje" pred pristojnim parlamentarnim delovnim telesom.
Oglej si celoten članek

Kot je ministrski kandidat Ivan Svetlik pojasnil v svoji predstavitvi, je vloga ministrstva za delo, družino in socialne zadeve vzdrževanje dinamičnega ravnotežja med socialno in gospodarsko-tržno dimenzijo ter skrb za socialno reprodukcijo. Treba je poskrbeti za ravnotežje med proizvodnjo in porabo ter med svobodo in varnostjo oziroma zagotavljati "varno prožnost", poudarja Svetlik.

Med prioritetami in cilji ministrstva v prihodnjem mandatu je Svetlik izpostavil povečanje stopnje zaposlenosti, ki sicer presega evropsko povprečje, a še vedno zaostaja za cilji Evropske unije. Po njegovih besedah je treba zlasti povečati stopnjo aktivnosti starejšega prebivalstva, ki je izrazito nizka.

Poleg tega pa je treba v sistem reguliranega dela delno "potegniti" tudi oblike dela, ki so danes neregulirane, denimo študentsko delo. Hkrati si je treba prizadevati tudi za bolj kakovostno delo, po aktivnosti smo namreč Slovenci v samem evropskem vrhu, pravi kandidat za ministra.

Aktivna politika zaposlovanja v Sloveniji je sicer načeloma dobro oblikovana, a je manjša, kot bi lahko bila, opozarja Svetlik. Delež brezposelnih, vključenih v programe aktivnega zaposlovanja, je namreč močno padel, pa tudi delež BDP za te programe je po njegovem mnenju prenizek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.