Svetovne borze nadaljujejo padec

Foto: Žurnal24 Vlagatelji živčno pogledujejo proti korejskemu polotoku. (Foto: Reuters)
Nove skrbi o težavah evropskih bank ter čedalje bolj napeta retorika med obema Korejama so vlagatelje pognale v beg.
Oglej si celoten članek

Osrednji japonski indeks Nikkei je padel za 3,1 odstotka, nič bolje pa se ni godilo niti evropskim delnicam, ki so v povprečju izgubile tri odstotke vrednosti. Azijske vlagatelje je zaskrbelo napenjanje mišic med Severno in Južno Korejo, zaradi česar je vlada v Seulu morala celo sklicati izredno sejo, da je pomirila vlagatelje.

Evropske borzne parkete pa je zaskrbelo stanje bank v evroobmočju, potem ko je morala španska centralna banka rešiti banko CajaSur. Strah, da bo korejski konflikt zamajal šibko gospodarsko okrevanje, je pred začetkom trgovanja navzdol potisnil tudi tečaje nekaterih velikih ameriških bank ter industrijskih podjetij, kot sta Bank of America ter Alcoa.

A poznavalci opozarjajo, da so v zadnjih dneh, pred odprtjem trga, vlagatelji ravnali pretirano pesimistično, kar bi se lahko zgodilo tudi danes.

Na vrednosti sta izgubila tudi nafta in evro. Za 159-litrski sod nafte brent je bilo treba odšteti 68,8 dolarja, evro pa se je zdrsnil pod mejo 1,22 dolarja za evro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.