Svojci se sprašujejo, če bi žari dočakali

Svojci preminulega voznika tovornjaka in njegovega mladoletna vnuka, ki sta se smrtno ponesrečila na nemški avtocesti, niso bili zadovoljni s pomočjo generalnega konzulata v Münchnu.
Oglej si celoten članek

Svojci 60-letnega voznika tovornjaka in njegovega mladoletnega vnuka iz Maribora, ki sta se 11. julija smrtno ponesrečila na nemški avtocesti A6 severno od Stuttgarta, so se po poročanju Večera morali sami dogovarjati z nemškim pogrebnim podjetjem glede žar s posmrtnimi ostanki. Ob tem dodajajo, da jih je konzulat pravzaprav prepustil same sebi.

Kot zatrjujejo svojci, so imeli z vicekonzulko komunikacijske težave že od začetka. Na njen predlog so za prevzem in prevoz posmrtnih ostankov pooblastili nemško pogrebno podjetje Kipp. Še posebej jih je razburilo, ko jih je diplomatka najprej obvestila, da sta žari že na poti v Slovenijo, pogrebno podjetje pa jim je nato samo sporočilo, da bodo žari poslali šele, ko bo poravnan račun v višini 2777 evrov.

Nato so morali svojci sami komunicirati s pogrebnim podjetjem. Za omenjeni časnik so še dejali, da se sprašujejo, ali bi žari, ki sta v ponedeljek vendarle prispeli, sploh dočakali, če ne bi med njimi nekdo govoril nemško.

MZZ: Konzulat je ravnal primerno

Na zunanjem ministrstvu (MZZ) so pojasnili, da je generalni konzulat v zadevi "ravnal primerno in opravil vse potrebne naloge, ki jih je diplomatsko-konzularno predstavništvo dolžno opraviti v primeru prometne nesreče s smrtnim izidom ter prevoza posmrtnih ostankov v domovino".

Pojasnili so, da je bil MZZ o prometni nesreči s smrtnim izidom dveh slovenskih državljanov obveščen isti dan, ko je uradno obvestilo o tem prejel konzulat v Münchnu, to je 13. julija. Nato so s pomočjo policije takoj obvestili svojce umrlih in pomagali pri identifikaciji, posredovanju informacij svojcem glede prevoza posmrtnih ostankov in pri pridobivanju potrebnih dokumentov.

Predstavništvo svojcem posreduje tudi podatek o pogrebnih podjetjih, ki izvajajo tovrstne prevoze. "Odločitev o tem, ali prepeljati posmrtne ostanke v domovino ali pa se za pokop odločiti v državi, kjer je smrt nastopila, sprejmejo svojci. Prav tako so svojci odgovorni za organizacijo prevoza posmrtnih ostankov in finančne obveznosti, ki so povezane s tem," so pojasnili na MZZ.

Dodali so še, da je bila slovenska konzulka v Münchnu praktično dnevno v stiku tako s svojci kot s pristojnimi slovenskimi in nemškimi organi ter s pogrebnim podjetjem. "Zaradi spreminjajočih se informacij nemškega pogrebnega podjetja glede plačila storitev so se morali svojci neposredno dogovoriti, kako in kdaj bo plačilo izvedeno, kot je to tudi sicer običajno v takšnih primerih," so še zapisali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.