Ta celica je kriva za srbenje

Foto: Žurnal24 Zaradi odkritja "celice srbenja" bo v prihodnosti lajšanje srbečice lažje.
Znanstveniki so odkrili tip živčne celice, ki ustvari občutek srbenja.
Oglej si celoten članek

Za zdaj so tako celico odkrili pri miših. Odkritje izpodbija teorijo, da je srbenje le bolečina zelo nizke stopnje, in dokazuje, da je srbečica povsem razločen občutek.

 

Srbenje

– Je neprijeten in dražeč občutek na koži, zaradi katerega se praskamo.
– Ima veliko vzrokov, povzroča ga tudi več kot 50 bolezni.
– Obstajata dve večji skupini srbenja. Prva je povezana s piki žuželk in alergičnimi reakcijami, v drugo skupino pa se uvršča kronično srbenje.
– Ne da se ga vedno odpraviti, lahko ima zelo velik vpliv na kakovost življenja.

Po mnenju ekipe znanstvenikov z univerze v Washingtonu (leta 2007 so že odkrili gen za srbenje, imenovan GRPR) se signali srbenja in bolečine prenašajo po različnih poteh v hrbtenjači.

''Ugotovili smo, da so določeni nevroni občutljivi na srbenje, ne pa tudi na bolečino. To pomeni, da te celice vsebujejo nekaj sprejemnikov le za srbenje. Nakazuje tudi, da obstajajo molekule, ki bi jih lahko raziskali v okviru lajšanja kroničnega srbenja,''
je dejal vodja ekipe znanstvenikov Zhou-Feng Chen.

Odkritje je pomembno predvsem v luči zdravljenja in lajšanja neprijetnega občutka srbenja. Vendar pa bo do razvoja zdravila za ljudi preteklo še nekaj časa.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.