Ta davek morajo Ljubljančani plačevati, v Kopru jim ga ni treba

Foto: Profimedia
Občina Koper razlaga zakon drugače kot MOL.
Oglej si celoten članek

Kupci stanovanj v objektu Celovški dvori, ki so kupili nepremičnino od DUTB, v Ljubljani niso oproščeni plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, medtem ko kupci stanovanj v naselju Nokturno, ki so svoje nepremično prav tako kupili od DUTV, v Kopru so.

"Ne gre več za novo stanovanje"

"Kupci, ki so kupili stanovanje od DUTB (ki ni pravni naslednik Vegrad AM), niso oproščeni plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, saj ne izpolnjujejo določila 59. člena Zakona o stavbnih zemljiščih, ki določa, da je občan v ceni stanovanja oziroma družinske stanovanjske hiše ali neposredno plačal stroške za urejanje stavbnega zemljišča - komunalni prispevek," pojasnjujejo na Oddelku za ravnanje z nepremičninami pri Mestni občini Ljubljana, kjer se sklicujejo na odločitev Višjega sodišča. "Pri drugi prodaji stanovanja z vidika davčnih predpisov ne gre več za novo stanovanje, zato ni podlage za oprostitev."

Pri MOL poudarjajo, da je bil investitor objekta Celovški dvori Vegrad AM. "Investitorju je bila izdana odločba za plačilo stroškov za urejanje stavbnega zemljišča - komunalni prispevek, ki ga je izdala MOL," razlagajo pri MOL. "Vegrad AM je pridobil gradbeno in uporabno dovoljenje."

Foto: Saša Despot Celovški dvori, Ljubljana

Oprostilo možno za pet let

Na podlagi 59. člena Zakona o stavbnih zemljiščih (ZSZ) se plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na lastno zahtevo za dobo pet let oprosti občan, ki je kupil novo stanovanje kot posamezen del stavbe ali zgradil, dozidal ali nadzidal družinsko stanovanjsko hišo, če je v ceni stanovanja oziroma družinske stanovanjske hiše ali neposredno plačal stroške za urejanje stavbnega zemljišča - komunalni prispevek. Petletna doba oprostitve začne teči od dneva vselitve v stanovanje ali stanovanjsko hišo.     

Nasprotno so v Mestni občini Koper kupci stanovanj v naselju Nokturno, ki so stanovanja prav tako kupili od DUTB, oproščeni plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. 

"Kupci stanovanj v naselju Nokturno so oproščeni plačila NUSZ, v kolikor podajo vlogo za oprostitev in če izpolnjujejo pogoje za oprostitev, ki jih določa 59. člen ZSZ," odgovarjajo v MOK. V letu 2018 so na občini prejeli devet popolnih vlog za oprostitev, leto poprej pa eno. Vse popolne vloge so bile odobrene.

Pravne razlike med kupci v CD in Nokturno ni

Pri DUTB pojasnjujejo, da ne obstaja pravna razlika tako v načinu, kako je DUTB pridobila lastništvo nad soseskama kot v načinu, kako so pridobili lastništvo stanovanj v obeh soseskah kupci.

Foto: Barbara Milavec Nokturno

Na Ministrstvu za okolje, ki ga vodi Jure Leben, pojasnjujejo, da velja oprostitev plačila NUSZ za novogradnje, kot jo določa zakon, v vseh občinah. "Zavezanec za plačilo NUSZ mora oddati vlogo za oprostitev in o tem pridobiti odločbo občine," razlagajo pri MOP. "Vsaka občina je v okviru veljavnih predpisov namreč samostojna pri določanju višine NUSZ, razlike pa so dopustne, v kolikor so sorazmerne in nearbitrarne."

V Ljubljani pobrali petkrat več

V letu 2018 je Mestna občina Koper iz naslova NUZS pobrala za 10.368.303,93 evrov davka, mestna občina Ljubljana (podatek je do 11. decembra) pa za 56.800.073,92 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:47 9. Januar 2019.

    Ja in, saj je vsaj LJ 10x večja po prebivalcih. Ubogi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.