Ta dvoeverski kovanec je v obtoku od danes

Foto: Banka Slovenije
Foto: Banka Slovenije
Od danes je v obtoku milijon novih spominskih kovancev z motivom zastave Evropske unije.
Oglej si celoten članek

Danes ob 30. obletnici potrditve zastave kot uradnega simbola Evropske unije so države članice evroobmočja izdale spominski kovanec za 2 evra z motivom evropska zastava, ki jo obkroža 12 stiliziranih ljudi. Poleg dizajna kovanca sta na kovancu izpisani tudi letnici 1985–2015 in ime države izdajateljice v nacionalnem jeziku.

Avtor dizajna je grški umetnik George Stamatopoulos, skovali pa so ga v Rimu.
 

Letos bo Slovenija izdala še en spominski kovanec

Slovenija pa bo izdala še en spominski kovanec za 2 evra, in sicer ob 25. obletnici osamosvojitve. V obtoku pa naj bi znašli v začetku naslednjega leta.
 
Kovanec je oblikoval Jernej Kejžar, ki je ob tem povedal, da bo na njem "prek levega dela jedra kovanca poševno postavljena črta. Desno od črte je v zgornjem delu kovanca napis '25 let', pod njim pa ena pod drugo izpisani besedi 'Republika Slovenija.' V spodnji polovici kovanca je originalni Prešernov zapis dela Zdravljice 'dočákat´ dan'. Ob spodnjem robu kovanca je letnica 2016. Na kolobarju kovanca je razvrščenih 12 zvezd evropske zastave, na obodu kovanca pa je napis Slovenija."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.