Ta teden odločitev o davčnih blagajnah

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Minister Židan na GZS o boju zoper sivo ekonomijo.
Oglej si celoten članek

Minister za kmetijstvo in okolje ter predsednik vladnega odbora za gospodarstvo Dejan Židan bo na današnji seji upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) spregovoril o okoljskih predpisih, ki zadevajo gospodarstvo, in boju zoper sivo ekonomijo.

Na eno sivo milijardo izhlapi sto milijonov evrov

V Sloveniji je sive ekonomije od osem do deset milijard evrov, javne blagajne pa ob vsaki "sivi" milijardi evrov izgubijo sto milijonov evrov. Za spopad s tem pojavom se zato zavzemajo vsi.

Vlada je tako uveljavila že več ukrepov, poleti denimo obvezno uporabo računalniških programov, ki onemogočajo brisanje oziroma spreminjanje računov v registrskih blagajnah.

Septembra je ministrska ekipa sprejela tudi celovit program ukrepov za spopad s sivo ekonomijo, ki med drugim predvideva zajezitev dela na črno, krepitev inšpekcije, spremembe v zdravstvu in odškodnine za črne gradnje. Ukrepi se dotikajo tudi gotovinskega poslovanja, trošarinskih obveznosti, administrativnih ovir in spremembe miselnosti državljanov.

Na GZS za blagajne

Vlada je zato oktobra začela kampanjo proti sivi ekonomiji Vklopi razum, zahtevaj račun. Letos bo zanjo namenila 120 tisoč evrov, prihodnje leto pa predvidoma 240 tisoč evrov. Cilj je obseg sive ekonomije prepoloviti v treh letih.

S pregonom sive ekonomije je močno povezano vprašanje uvedbe davčnih blagajn, za kar se močno zavzemajo tudi na GZS. Židan je sicer pred dnevi napovedal, da namerava vlada dokončno odločitev v zvezi s tem sprejeti še ta teden.

Na GZS opozarjajo tudi na nesmiselnost javnega objavljanja seznama davčnih dolžnikov. Namesto tega predlagajo, naj se dolžnikom, ki so zašli v težave iz objektivnih razlogov, omogoči ugodnejši reprogram davčnega dolga. S tem bi sprostili likvidnostne težave vsaj nekaterih in hkrati povečali prilive v državni proračun. Zavzemajo se tudi za bolj drastične ukrepe zoper tiste, ki verižijo davčni dolg v več podjetjih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.