Trgovci s kritičnimi odzivi na primerjalnik osnovnih živil

Foto: Profimedia
Pri enemu od trgovcev se ''zavedajo, da zaradi prvega tovrstnega popisa izvajalec z ustrezno primerjavo izdelkov še nima zadostnih izkušenj''.
Oglej si celoten članek

Za naslovitev izzivov draginje je včeraj zaživela spletna stran Naša super hrana, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Ob tem se se pojavile kritike, da bi se morala vlada primerjave cen lotiti drugače in da namen projekta morda ne bo dosežen. Odzvalo se je več trgovcev.

Cene spremljajo pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Soglasje za to so že dobili od Hoferja, Lidla in Spar, od ostalih ga pričakujejo v kratkem.

Prvi popis cen je pokazal, da je razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašal 11 evrov in da je košarica na Hrvaškem lahko cenejša še za 15 evrov.

Hofer: Napake smo izvajalcu že sporočili

"Pri popisu so številne nepravilnosti, ki nas glede na vrednost košarice neustrezno umeščajo. Napake smo že sporočili izvajalcu popisa," so se na primerjalnik cen odzvali v Hoferju.

Ob tem so poudarili, da pri več vrstah živil niso bile izbrane najcenejše možnosti. "Za testenine je bil narejen popis blagovne znamke Barilla po ceni 2,98 evra na kilogram, kar zagotovo ni najcenejša izbira. V ponudbi imamo polžke Cucina Nobile po ceni 1,19 evra na kilogram. Za maslo je bila popisana najdražja izbira (Maslo Irish butter po ceni 2,69 evra na 250 gramov), v ponudbi pa imamo tudi druge ugodnejše izbire, med drugim Avstrijsko čajno maslo po ceni 2,39 evra na 250 gramov," so sporočili iz Hoferja.

V podjetju so še navedli, da bi kupčeve oči pri odsotnosti najcenejšega izdelka izbrale cenovno primerljive izdelke in ne trikrat dražje znamke. ''Na ustreznost primerjave smo še posebej pozorni, saj se z navedbami napačnih cen ali izpostavljanjem cen neprimerljivih izdelkov kupca ne opremi s pravimi podatki,'' so izpostavili.

Spar: Neupoštevanje akcij in popustov

Primerjava ne prikazuje realnega stanja, pa so za STA podčrtali v Sparu Slovenija. Med napakami so izpostavili goveje meso, pri katerem naj ne bi bila upoštevana cena njihovega najcenejšega izdelka. Izračun, ki so ga pripravili sami, košarico ocenjuje na 42,87 evra, in ne 48,53 evra, o tem pa so že obvestili izvajalca popisa.

V Sparu se jim dileme porajajo tudi glede metodologije. "Zaradi neupoštevanja akcijskih ponudb in popustov, ki jih ob različnih dneh ponujajo trgovci, si kupci težko ustvarijo celotno sliko, na podlagi katere bi se lahko odločili za najcenejši nakup," so ocenili. Sami ob koncih tedna nudijo popust na nakup nad 30 evri, vsak teden pa tudi kupon s popustom na izdelek po izbiri.

Pri Tušu opozorili na lojalnostne programe

Da je pri popisu prišlo do več napak, na katere so opozorili pristojne, pa so se odzvali še v Tušu, ki ima po primerjalniku najdražjo košarico. Kot so navedli, primerjava ni upoštevala njihovih najcenejših izdelkov v kategorijah kruh, goveje meso, siri, sončnična olja in jabolka, ki da so bili na zalogi v vseh trgovinah na območju Ljubljane. Ob tem se v določenih primerih po njihovih navedbah primerjajo cene neprimerljivih izdelkov, denimo znotraj iste kategorije se primerjajo tekoči jogurti v tetrapakih in plastenkah, izdelki lastne blagovne znamke.

Prav tako primerjava ni upoštevala dolgotrajno znižanih cen, so dejali za STA in pojasnili, da je imajo svinjsko meso v akciji dva meseca. "Če bi ob tem upoštevali še ostale ugodnosti, ki jih nudimo našim kupcem, je cena naše košarice osnovnih živil primerljiva s cenami košaric ostalih trgovcev," so še zapisali in dodali, da primerjalnik cen v boljši položaj postavlja trgovce, "katerih cenovna politika ne vključuje lojalnostnih programov za svoje kupce".

Cehovske institucije opozarjajo na pritiske na pridelovalce hrane

Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča pa skrbi morebiten pritisk na primarne pridelovalce hrane, saj pričakuje določene reakcije predvsem pri trgovcih. "Upam, da se to ne bo prenašalo po verigi navzdol kot nedovoljena ravnanja oz. se odrazilo kot pritisk na dobavitelje, predvsem na primarne kmetijske pridelovalce," je dejal.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so pozdravili namero vlade, da uredi razmerja znotraj verige preskrbe s hrano. A primerjanje cen živil, kot ga je zastavila vlada, ne more prinesti dobrih rezultatov, saj se primerja le maloprodajne cene, ocenjuje predsednik KGZS Roman Žveglič. Meni, da bi moralo biti na embalaži izdelka navedeno, kakšen delež končne cene odpade na posameznega deležnika v verigi.

Ali bo primerjalnik maloprodajnih cen osnovnih živil dosegel namen – pomagati potrošnikom pri optimalnem nakupu košarice živil – bo pokazal čas, je povedala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah. Po njenih besedah trgovci prikazane podatke proučujejo in bodo v primeru, da navedene cene morebiti odstopajo od realnega stanja, na to tudi opozorili. Podrobneje ukrepa v TZS niso komentirali.

TZS je z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sodelovala v prvi fazi, ko so se določale skupine živil, nato pri opredelitvi, kateri izdelki iz teh skupin bodo izbrani, pa ne.

Spletni primerjalnik na portalu Naša super hrana bo sicer do 31. marca prihodnje leto primerjalo košarico 15 osnovnih in 5 dodatnih sezonskih skupin živil šestih trgovcev po ceni, poreklu in kakovosti. Pri vseh popisovalci popisujejo redne cene izdelkov in akcijske, če so te na voljo vsem potrošnikom. Pri tem popisujejo podatki o izpostavljenosti izdelka, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in znanke kakovosti.

dezurni@styria-media.si

Slovenija V kateri trgovini pri nas so najcenejši mleko, maslo, kruh, ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 37

  • 21:54 20. September 2022.

    moj predlog naj se poleg cene objavi višina marže trgovca. pa da vidimo junake . in drugič pripomba tuša. ja …

  • 18:02 20. September 2022.

    Itak da trgovcem ne pase. Zdaj se vudi kako manipulirajo in kako so cene zmanipulirane. En izdelek ful poceni, dva …

  • 16:38 20. September 2022.

    Potrošniki pa javljamo, da je popis popolnoma brezpredmeten za draginjo, saj niso po Sloveniji v vsakem kraju tipi trgovin v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.