Ta veseli dan kulture

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Danes ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna odprte številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji. Akcijo, poznano kot Ta veseli dan kulture, je ministrstvo za kulturo začelo leta 2000, ob 200. obletnici pesnikovega rojstva.
Oglej si celoten članek

V sklopu akcije, ki je do danes prerasla v množičen kulturni dogodek, se bodo v številnih kulturnih ustanovah zvrstile brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice. Kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, se tako za Prešernov rojstni dan združita dostopnost in želja ljudi po kulturi.

Vendar pa današnji čas pri ustvarjalcih na področju kulture zbuja tudi skrb zaradi razmer, v katerih sta se znašli slovenska ustvarjalnost in kultura nasploh. Zato bodo slovenski kulturniki skupaj s podporniki in ljubitelji kulture danes sedli na t.i. zadnji vlak za kulturo, ki jih bo z glavne železniške postaje v Ljubljani popeljal do Prešernove rojstne vasi, Vrbe na Gorenjskem, kjer bo ob 16. uri slovesnost.

Kot so zapisali v vabilu, je njihovo skupno sporočilo javnosti, da se mora kulturi v Sloveniji nemudoma vrniti mesto, ki ji pripada. V duhu te misli bodo tudi zbrali predloge konstruktivnih sistemskih rešitev in zahtev, ki bodo oblikovani v skladu s problematikami in potrebami posameznih področij ustvarjanja, nato pa jih bo akcijski odbor posredoval novi vladi takoj, ko bo le-ta opravilno sposobna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:50 3. December 2011.

    Heh, se spomnim v osnovni šoli ko me prfoksa vpraša katerega leta se je rodil Prešeren, jaz pa: "tisooč osemstoooo....", …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.