Tajili so vezane vloge

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Po novem. Ob denar bodo upokojenci in velike družine.
Oglej si celoten članek

“Posamezniki je (socialne pomoči, op. a.) gotovo dobijo več, kot so je prej, družine, ki imajo veliko otrok, pa bodo dobile nekaj manj,” učinke nove socialne zakonodaje opaža Miran Kerin, direktor Centra za socialno delo (CSD) Ptuj. Za koliko denarja bodo te družine po novem prikrajšane, ni želel povedati, saj je to, kot pravi, odvisno od njihovega imetja, “ne bo pa čisto zanemarljivo manj”.

“Tisti, ki imajo premoženje in vezana sredstva na računih, za katera nihče ni vedel, pa res ne bodo nič dobili,” ocenjuje in dodaja, da so odkrili veliko zamolčanih stvari: “Zdaj vse vidimo. So res neke stvari, za katere si res ne bi mislili, da jih ljudje imajo.” Po njegovih besedah jih je najbolj presenetilo, da imajo nekateri prejemniki socialne podpore “neverjetno število nepremičnin”; pri neki družini so jih odkrili več kot sto. Zdaj ugotavljajo tudi, kakšnih načinov so se ljudje posluževali, da bi zmanjševali davke.

Direktorica CSD Škofja Loka Ivana Erman Košir pa pravi, da se je od polovice vlog, ki so jih obdelali, silno redko katera državna pokojnina preoblikovala v pravico do socialne pomoči: “Pravzaprav nobena odločba ni pozitivna.” Najpogostejši razlog, iz katerega bodo nekdanje upokojenke večinoma izpadle, je, da imajo partnerje s pokojnino, s katero že presegajo cenzus. “Seveda pa imajo najpogosteje tudi premoženje in prihranke,” pojasnjuje sogovornica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 00:25 6. Marec 2012.

    Tožite jih za 5 let nazaj, da vrnejo neupravičeno dobljeno pomoč. Če to naredijo sami v dveh mesecih, brez sodiščs …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.